Gajdůšková (ČSSD): Zvýšení kreditu ČR v EU je zájmem nás všech

14.01.2012 13:39

Reakce místopředsedkyně Senátu P ČR Aleny Gajdůškové na dnešní vyjádření předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga v Lidových novinách a na prohlášení prezidenta Václava Klause o fiskální unii.

Gajdůšková (ČSSD): Zvýšení kreditu ČR v EU je zájmem nás všech
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

„Jsem velice ráda, že se z vládních řad objevila, z dlouhodobého hlediska pro Českou republiku a české občany racionální pozice ve vztahu k Evropské unii. Být v hlavním proudu evropské integrace je bytostným zájmem České republiky a to nejen z ekonomického hlediska,“ říká místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková v reakci na dnešní vyjádření  předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga v Lidových novinách.

Jedním z motivů Sametové revoluce byla podle Gajdůškové právě touha stát se součástí demokratického civilizovaného světa a Evropy. Evropská unie jako největší mírový projekt v dějinách lidstva, zajišťuje svým občanům největší kvalitu života na světě.

„Mělo by být v zájmu nás všech bez ohledu na politickou příslušnost, aby ČR byla brána jako skutečně vážný partner pro vyjednávání, aby ČR zvýšila svůj kredit mezi členskými zeměmi EU, a to také tím, že jednou dojednané smlouvy, jednou dojednaná pravidla pro nás platí a my je respektujeme,“ zdůrazňuje Gajdůšková.

Senát PČR včera na své 15. schůzi přijal této Úmluvě právě na návrh Gajdůškové usnesení, kterým žádá premiéra Petra Nečase, aby pravidelně až do podpisu Fiskální úmluvy projednával v Senátu Parlamentu ČR stav její přípravy a seznamoval senátory na každé schůzi s pozici Vlády ČR při těchto jednáních tak, aby „mandát české vlády vycházel z politického konsenzu potřebného k vydání souhlasu s ratifikací Fiskální úmluvy v obou komorách Parlamentu ČR“.

Gajdůšková je přesvědčena, že vláda rozpočtové odpovědnosti by měla být první, která bude usilovat o dodržování pravidel pro zdravé veřejné finance a odmítaní těchto pravidel, které jsou relativně z pohledu z ČR volné a dosažitelné bez větších újmy je docela prapodivný postoj. Byla to vláda ČR, která požadovala striktní dodržování bývalého Paktu stability, což jsou přesně ta kriteria, která dneska mají byt zakotvena v této Fiskální úmluvě.

„Pan prezident Klaus by si měl znovu přečíst nález Ústavního soudu, než začne vyhrožovat s tím, že podepíše či nepodepíše smlouvu, s jejíž ratifikací vydal souhlas parlament. ÚS konstatoval, že pokud obě komory Parlamentu ČR vydají souhlas s ratifikací mezinárodní smlouvy, tak to už není rozhodnutím prezidenta. Respektovat vůli Parlamentu je povinnost vyplývající z jeho úřadu daná Ústavou ČR. Zdá se asi, že pan prezident se rozhodl zkrátit svůj mandát,“ uvedla Gajdůšková v reakci na prohlášení prezidenta Václava Klause.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…