Gajdůšková: Lidé jsou nespokojeni s fungováním demokracie v ČR

06.03.2012 17:07

Průzkum veřejného mínění CVVM o názorech na současný politický systém, který byl zveřejněn tento týden, může někoho naplnit smutkem, ale především by měl být varováním: Vyplývá z něho, že již více než polovina lidí je nespokojena s fungováním demokracie v ČR a podíl takto uvažujících lidí se pomalu zvyšuje.

Gajdůšková: Lidé jsou nespokojeni s fungováním demokracie v ČR
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

Naopak, vývoj podílu těch, kteří pokládají demokracii za nejlepší způsob vlády, má opačný trend.  Za poslední tři roky toto číslo pokleslo z 22 na pouhých patnáct procent.

Že takto hovoří lidé, kteří si v důsledku politiky současné vlády stále častěji myslí (také zjištění zmíněného průzkumu), že se jim nedostává rovnoprávného a spravedlivého zacházení, se dá pochopit. Je ale nutné říci, že k takovému vnímání společnosti přispívají i samotní politici.

Návrhy, které se v tuto chvíli objevují, jako návrhy na zrušení Senátu, návrhy na omezení financování politických stran či omezení peněz na práci členů zákonodárného sboru jdou přímo proti zájmu posilování demokracie. Vždyť přece věci jako profesionalizace parlamentu, transparentní financování politických stran z veřejných rozpočtů, byly požadavky roků 1989 a 1990, které směřovaly právě k tomu, aby se v naší zemi vytvořil demokratický systém.

Podle výsledků dotazování CVVM lidé hodnotí současný systém hůře než předlistopadový. Ten za dobrý označilo 23 procent dotázaných.  Ve zlepšení politického systému ČR v příštích deseti letech, věří pouhých 18 procent respondentů. A to jsou čísla znepokojující.

Současná Nečasova vláda jde v mnoha svých činech přímo proti rozvoji demokracie, jestliže navrhuje takové záležitosti, jako je omezení práva na stávku, anebo centralizuje v této chvíli veřejnou správu, jako např. v návrzích nového návrhu zákona o obcích atd. Je dokonce možné, že to parlamentem projde - a při stopatnáctkové většině pravicové koalice ve sněmovně, která funguje jako mašinerie, neboť když se k něčemu rozhodne tak i udělá, bez ohledu na to, zda jde o návrh rozumný nebo nikoli, je docela velice reálné. Takovou ignoranci opozičních názorů ještě český novodobý parlament nezažil.

Jenže demokracie není o tom, že si většina dělá co chce. V civilizovaných zemích omezuje většina sama sebe rámci, principy a hodnotami, ke kterým se hlásí, a které jsou na mezinárodní úrovni formulované v Evropské úmluvě o ochraně lidských práv. Pokud se přestane řídit těmito pravidly, stává se autokracií a spěje k diktatuře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích