Gajdušková: Naše situace není důsledkem krize, ale špatných kroků vlády

20.03.2012 12:43

Nejen veřejné systémy jako jsou školství a zdravotnictví jsou podfinancovány a náklady na ně pro občany narůstají geometrickou řadou, i když jejich kvalita se spíš zhoršuje než zlepšuje.

Gajdušková: Naše situace není důsledkem krize, ale špatných kroků vlády
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

Každá politická strana splní, co slibovala. Současná pravicová vládní koalice má v této chvíli víc než splněno. Český stát už není jen „malý“, jak slibovala před volbami, ale je k tomu téměř  nefunkční. Vláda by se měla poděkovat.

Před volbami všechny koaliční strany hlásaly „malý stát“. Na tom se skutečně shodly. Pro Věci veřejné, které se snaží tvářit jako někdo, kdo je poněkud sociálnější, než ostatní dvě neoliberální strany, privatizace bezpečnostních složek byla dokonce motivem jejich vzniku, jak se už dost přesvědčivě ukázalo. Společným úsilím vláda svůj slib naplnila, i když cudně tento svůj úspěch a naplnění své vize skovává za světovou krizi.

Nejen veřejné systémy jako jsou školství a zdravotnictví jsou podfinancovány a náklady na ně pro občany narůstají geometrickou řadou, i když jejich kvalita se spíš zhoršuje než zlepšuje. Naprosto ochromena je justice, policie, integrovaný záchranný systém, výběr daní i výplata sociálních dávek, o úřadech práce ani nemluvě. Developeři si brousí zuby na  objekty  v nichž jsou dětské domovy a kojenecké ústavy, před totální likvidací jsou zařízení pro seniory a další sociální služby, které zatím drží kraje i přes to, že vláda jim již sebrala dvě třetiny financí na zajištění těchto služeb.

Omezení financování veřejných služeb znamená mimo jiné i propouštění  tisíců lidí, bez nichž jejich řádné fungování nelze zajistit. Pravda, některé tyto služby již zdárně nahrazují, nebo jsou připraveny nahradit, soukromé subjekty. Ale ty mohou být levnější (možná)  tam, kde je skutečně tržní mechanismus. Tam, kde jsou soukromé firmy přisáty na veřejné peníze   a jsou většinově v monopolním postavení, jsou prostě z logiky věcí (musí generovat zisk) vždycky v konečném důsledku dražší. Ani srovnání kvality není úplně přesvědčivé. Pro příklad lze použít srovnání nákladů na české a americké zdravotnictví i současný nárůst cen léků, které jsou v ČR dražší než téměř kdekoliv na západ od nás.

Do naprosto neřešitelných situací se dostávají nejenom senioři a zdravotně postižení, ale v důsledku omezení koupěschopnosti obyvatelstva (snižují se příjmy a zvyšují výdaje) krachují živnostníci a malé firmy, které jsou závislé na vnitřní poptávce.

Není pravda, že to tak musí být. Sousední země, jako je Německo, Rakousko, Polsko rostou, protože mají rozumnou sociální a hospodářskou politiku, která je s důrazem na sociálně demokratické hodnoty i naším cílem. Německo má historicky nejnižší nezaměstnanost. Růst  našich sousedů se projevuje i v růstu našeho exportu. Jestliže tedy roste export a přitom se současně každý měsíc zvyšuje nezaměstnanost o více jak půl procenta (mimochodem stejně jako na konci Klausových vlád), je naprosto zřejmé, že problémy českého hospodářství, které vláda přenáší na ty nejslabší, nejsou dány vnějšími vlivy, ale výhradně špatnými kroky této vlády.

A je jen otázka, zda je to naprostá neschopnost současných ministrů nebo jen plnění neoliberálního programu destrukce sociálního státu a následné přesměrování veřejných peněz do soukromých kapes. To je ale koneckonců jedno. V obou případech toho lidé mají již dost a dávají to jasně najevo. Rozhodování  by se mělo vrátit zpět k občanům v nových volbách.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.