Grebeníček (KSČM): Ví premiér, co je to odpovědnost a čest?

11.12.2012 6:25

Z vlády na sklonku letošního roku odchází jeden z jejích nejméně důvěryhodných členů, ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Odchází ne proto, že by jej odvolal předseda vlády nebo že by byl vydán k trestnímu stíhání v kauze vyvedení několika set milionů korun ze státního rozpočtu v kauze Promopro. Podle Vondrovy vlastní verze jej prý k odchodu nikdo nenutil a rozhodl se sám na základě toho, že jej občané odmítli zvolit do Senátu. Ovšem podle stejné logiky by musel odstoupit nejen on, ale i celá vláda. Té totiž už delší dobu nevěří více než 80 procent občanů.

Grebeníček (KSČM): Ví premiér, co je to odpovědnost a čest?
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Samotný premiér Petr Nečas namísto toho, aby odchod nedůvěryhodného, zkompromitovaného ministra přivítal, lítostivě prohlásil: »Jeho odchod z vlády, který je dán politickými důvody, je politickou ztrátou.« A dodal, že s ním nadále počítá. Troufám si tvrdit, že nic horšího se nemůže České republice stát.
 
Je nutné klást zcela vážně otázku, s kým vším předseda ODS a vlády počítal a počítá? A také je nutné se ptát, jak a čím vším ještě chce manažersky slabý a kmotrům ODS podléhající premiér poškodit Českou republiku a její občany?
 
Lobbista Vondra se točil kolem zbytečného a předraženého mnohamiliardového nákupu Pandurů pro Armádu České republiky. Poté jako neschopný (nebo všeho schopný?) ministr zavinil, že jakási firma Promopro bez výběrového řízení a bez jakékoli kontroly inkasovala stamiliony za »ozvučení evropského předsednictví«. Armáda dnes není připravena na obranu republiky, protože prostředky vynakládané na obranu promrhali Vondrovi lidé a on sám na válečné expedice a jiné účely. Pokud dnes má republika dluhy, byl to právě Vondra a jemu podobní, kdo lvím dílem přispěli k rozhazování a tunelování prostředků státního rozpočtu.
 
Jestliže předseda vlády s podobnými lidmi »nadále počítá«, pak to s ekonomikou České republiky a s její budoucností vypadá hůře než zle. Ostatně o vládnutí Nečasovy prokorupční vlády už si nikdo soudný nemůže dělat sebemenší iluze. Apoštolské panoptikum ministrů, kteří opustili a opouštějí tuto vládu, je víc než výmluvné. Důvody střídání ministrů, tedy podezření z korupce, odvolávání pro neschopnost nebo z důvodů stranického zájmu ODS, ale i jisté Karolíny Peake, svědčí o rozvratu státní moci.
 
Představitelé prokorupční vlády už nejsou ústavními činiteli v pravém slova smyslu. Podle chování a jednání špiček koalice ODS, TOP 09 a kariéristů z VV či party prospěchářů kolem Peake už nelze počítat s tím, že členové této vlády by byli vázáni slibem věrnosti republice a jejím občanům. Nečasova vláda, která nabyla charakteru trhacího kalendáře figur zkompromitovaných a neschopných, už nemá legitimitu a drží se u moci bez ohledu na zájmy republiky a proti jejím potřebám a zájmům občanů.
 
Lze v případě Nečasovy koalice a jeho podivného kšeftařského kabinetu uvažovat o ústavní odpovědnosti? A lze vůbec mluvit o tom, že premiér této vlády ví, co je to odpovědnost a čest? Kdyby to věděl, musel by už dávno odstoupit.

Miroslav Grebeníček, poslanec Parlamentu ČR za KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…