Grebeníček (KSČM): Žijeme v diktatuře sponzorů

28.07.2010 8:45

Koalice při formování vládního programu stojí na nepevné půdě. Proklamované cíle jsou rozporné, mnohdy ohřívají staré polévky a zvedají prázdné fráze. Nejhorší to je u dinosaurů z Věcí veřejných.

Grebeníček (KSČM): Žijeme v diktatuře sponzorů

Vláda má text svého programového prohlášení schvalovat počátkem srpna. Poslanci, a to je velmi příznačné, nedostanou ani týden, aby si výsledný dokument přečetli, nechali kvalifikovaně posoudit a analyzovali všechny jeho možné dopady. Zato mediálních fanfár o nejrůznějších záměrech nových ministrů a jejich rádců už je nepřeberně. 

Z toho, co prosakuje z koaliční kuchyně, je zřejmé, že koalice při formování vládního programu stojí na nepevné půdě. Proklamované cíle jsou rozporné, mnohdy ohřívají staré polévky a zvedají prázdné fráze. Povolební návrhy a postupy se podstatně liší od slibů, které zejména od Věcí veřejných veřejnost dostala před volbami.

Pozoruhodné je v činech demonstrované přiznání vládní koalice, že ekonomicky nežijeme v demokratické společnosti. V textu zveřejněném již podstatně dříve, coby volební vládní programové prohlášení TOP 09, se sice objevuje fráze: »fungující tržní prostředí vnímá vláda jako jeden ze základních kamenů demokratické společnosti«. Dosavadní politika ODS a vznik a působení samotných stran TOP 09 a VV, obsazování ministerstev neodborníky a přidělování veřejných funkcí známým a sponzorům, ale vypovídá o tom, že demokracie, odbornost a odpovědnost není pro vládu cílem prvotním ani naléhavým, a že v ekonomice i politice strany koalice po volbách opět zabředávají do klientelismu a diktatury sponzorů.

Premiér Nečas a ministr financí Kalousek, kteří se chystají přiškrtit výdaje na školství a snižovat platy veřejných zaměstnanců, vědí, koho obvinit z odpovědnosti za důsledky korupce, za veřejné dluhy i ekonomickou krizi. TOP 09 oznamuje, že: »rozhodně odmítá ideologické klišé, které z tzv. bohatých činí viníky chudoby tzv. chudých«. Jasně tak občanům oznamuje, že nahoře prý nikdo za krizi a dluhy nemůže. Následně zcela logicky v zájmu těch nahoře, k udržení a pozvednutí životní úrovně majetkových a mocenských elit i k zaplacení dluhů, které nadělali právě ti nahoře, budou omezovány veřejné výdaje na rodičky, sociálně slabé a nemocné. Oproti tomu banky a jiní dravci mají dostat příležitost sáhnout si více na peníze z dalších veřejných zdrojů, tedy ze »systému penzijního, systému veřejného zdravotního pojištění«.

Koalice ODS, TOP 09 a VV s cílem přerozdělování domácího produktu ve prospěch svých sponzorů, lobbistů a elit dokonce popírá i jinak obecně uznávané pravdy moderní tržní ekonomiky. V programovém prohlášení TOP 09 například duní antiekonomická fráze: »Zdrojem hospodářského růstu nemohou být veřejné výdaje, zdrojem hospodářského růstu může být pouze lidská tvořivost a soukromé podnikání«. Zdrojem ekonomického růstu by tak měla být zřejmě i tvořivost Koženého a všech možných sponzorů a příznivců koaličních stran v čele s ODS, činnost finančníků tunelujících fondy, podniky a úspory vkladatelů. Veřejné investice do vzdělání, veřejné výdaje na podporu vědy, ale i výdaje do zdravotnictví, sociální sféry a dopravní infrastruktury prý zdrojem ekonomického růstu nejsou.

Primitivní a asociální logika uvažování a myšlení ideových stratégů TOP 09 a celé vládní pravice plně vysvětluje, proč nyní ministr financí, řečeno s Radkem Johnem dinosaurus přežívající z nejtemnějších dob, žádá pod záminkou úspor největší omezení výdajů právě v resortu školství. Tedy v resortu, který je v porovnání s ostatními vyspělými zeměmi, vyjádřeno procentem výdajů hrubého domácího produktu, dlouhodobě silně podfinancován. Experti se právem obávají, že asociální »spořivost« typu TOP 09 povede k ekonomické a sociální degradaci republiky, k podvázání potenciálu české společnosti.

Programové prohlášení vlády, které jako poslanec obdržím, budu pečlivě analyzovat. V ekonomických a »sociálních« postojích vládních »dinosaurů« a jejich sponzorů, v současné toleranci premiéra Nečase k personálním a sponzorským aférám nejen Věcí veřejných však novou, demokratičtější a odpovědnější politiku, o které byla před volbami řeč, nevidím. Jde totiž pouze o sumu meziosobních vazeb chladně kalkulujících aktérů, kteří rafinovaně zakrývají svou nenasytnou mazanost i mnohé další, ryze individuální zájmy. Čert, aby je vzal!

reklama

autor: kscm.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.