Grospič (KSČM): Korupce podle Karoliny Peake

02.03.2012 20:53

V den, kdy řada deníků přinesla palcové titulky „Vondrův případ Promopro končí, padnou obvinění“ a v textu se mohl čtenář z tzv. důvěryhodných a nezávislých zdrojů dozvědět, že ministr obrany Alexandr Vondra nebude v této kauze obviněn, vláda České republiky oznámila, že chce krotit korupční „svody“ poslanců a senátorů.

Grospič (KSČM): Korupce podle Karoliny Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve studiu OVM

Návrh pochází z „tradičních“ ideových zdrojů, tj. od strany Věci veřejné, jmenovitě od místopředsedkyně vlády Karolíny Peake.

Trojkoaliční Nečasova vláda se na svém zasedání shodla, že je třeba učinit přítrž množství legislativních iniciativ a pozměňovacích návrhů, které poslanci předkládají, a zabývat se jimi z hlediska možné korupce. Karolína Peake a současná vláda se domnívají, že je třeba prokázat upřímnou snahu pročistit a zkvalitnit právní řád ze strany poslanců. CIA (Corruption Impact Assessment) by měla zabránit, aby byli poslanci prosti nebezpečí vlivu různých lobbyistů či profesních komor. Nechci polemizovat s nápady, týkajícími se většinou veskrze vysoce politicky účelových změn Ústavy, které jak na běžícím pásu chrlí Karolína Peake. Jen je třeba připomenout, že Ústava České republiky v čl. 41 odst. 2 říká, že návrh zákona může podat poslanec, skupina poslanců, Senát, vláda nebo zastupitelstvo vyššího územně samosprávného celku. Má-li tedy poslanec právo zákonodárné iniciativy, pak mu přísluší i právo předkládat pozměňovací návrhy.

Rozumím tomu, že pravicové vládní strany, ODS, TOP 09 a Věci veřejné, jsou znechuceny parlamentním „nepochopením“ a nesouhlasem komunistické a sociálnědemokratické opozice se svými neoliberálními reformami. Vládním stranám se stále obtížněji obhajuje jejich politika a politické cíle tak, jak ve společnosti narůstá sociální napětí a vzrůstá veřejný nesouhlas. Konečně všechny návrhy změn Ústavy ze strany dnešních vládních stran směřovaly k upozadění úlohy Parlamentu a k posílení postavení vlády. Ta by pak v jejich zájmu a podle jejich představ měla být v podstatě nekontrolovatelným suverénem. Z Poslanecké sněmovny by se stal jen formální hlasovací stroj.

Česká pravice, dnešní vládní strany a jejich vláda očividně nezvládají úkol jakkoliv řešit hospodářskou krizi, státní dluh a sociální propad životní úrovně velké části lidí. Zmražení mezd, důchodů, zdravotnické poplatky, hrátky se školným či zápisným, zvýšení DPH a drahota, to je realita v naší zemi „díky“ ODS, TOP 09 a Věcem veřejným. K té realitě patří i obrovský připravovaný dar církvím, který mají opět zaplatit lidé. Pravice lže a nabízí lidem pouze falešnou solidaritu s finanční oligarchií. Cítí však nesouhlas stále většího počtu lidí, odborů a různých občanských iniciativ. Má strach, a proto vytváří na straně jedné antikomunistickou hysterii, a na straně druhé usilovně hledá „ústavní“ řešení vybudování autoritářského režimu. I takto plíživě může nastupovat fašismus.

Když už vládním stranám a Karolíně Peake vadí diskuse nad pozměňovacími návrhy a  právo zákonodárné iniciativy a obecně je spojují s možnou korupcí, pak je jim třeba připomenout některé skutečnosti. Např. jejich vlastní poslanecké návrhy vracející do hry anonymní akcie při výběrových řízení. Nebo poslanecký návrh vládních poslanců na změny organizace úřadů práce, které mají katastrofální důsledky. Jako příklad může posloužit jakýkoliv další vládní návrh, který se často složitě „opravuje“ pozměňovacími návrhy podanými z řad vládních poslanců, včetně občanského zákoníku. Nikoliv boj s korupcí, ale zametení nepohodlných vlastních korupčních kauz, včetně omezení práva opozice vyjádřit svůj návrh, je podstatou návrhu vlády. Není ani v souladu s Ústavou. Proto ani nemůže mít podporu komunistické strany.

Stanislav Grospič, poslanec Parlamentu ČR a místopředseda ÚV KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…