Hájek: Čekám, že se mi pan Schwarzenberg za urážku veřejně a hodně hlasitě omluví

23.08.2011 16:34

Vyjádření Petra Hájka k výrokům představitelů TOP 09.

Hájek: Čekám, že se mi pan Schwarzenberg za urážku veřejně a hodně hlasitě omluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

K reakci Karla Schwarzenberga:

 Nevím, kdo to tehdy o Karlu  Schwarzenbergovi, který byl státním úředníkem ve velmi podobném postavení jako dnes já, řekl. Jestli to bylo řečeno třeba nějakým novinářem, nebo ho tak soukromě titulovali kolegové na Hradě. Určitě ho tak ale neocejchoval ministr zahraničí, předseda koaliční strany či místopředseda vlády. V tom to celé je.

 Takový útok na čelného úředníka prezidentské kanceláře by si v době prezidenta Havla nikdo z ministrů nedovolil. Tehdy jednak ještě fungovalo něco jako kinderstube, jednak by ho mediální mainstream okamžitě popravil. Jenže dnes média měří dvojím metrem.  Na jednu stranu se zaklínají politickou kulturou, na druhou stranu tolerují urážení občanů bez modré krve významnými členy vlády . A s tím já se nechci smiřovat. Jsme v republice.

 Předpokládám, že se mi pan Schwarzenberg za tu urážku veřejně a hodně hlasitě omluví. Pokud ne, budu hledat cesty, jak by ho k tomu donutil soud.

K reakci pana Gazdíka:

 Pokud se vyjádřil pan Bárta na adresu pana prezidenta, je to věc mezi nimi dvěma. Pokud vím, šlo o vyjádření neveřejné, které někdo vynesl nejodpornějším možným způsobem - tajným odposlechem uzavřeného soukromého jednání.

 V případě urážky mé osoby Karlem Schwarzenbergem je však věc zásadně jiná, naprosto opačná. Šlo o vyjádření veřejné, záměrně směřující k mému ponížení a dehonestaci. Nestalo se tak dokonce ani na nějakém soukromém facebooku, ale v jednom z hlavních časopisů.  Jestli pan Gazík nevnímá ten zásadní rozdíl, má uši, ale neslyší.

 Kdyby to pronášel někdo někde v hospodě, nebo na svém soukromém facebooku, mávnu nad tím rukou. Ale tady jeden z nejvyšších ústavních činitelů, ministr zahraničí, první místopředseda vlády opovržlivě, a urážlivě hovoří o blízkém spolupracovníkovi prezidenta republiky zcela veřejně. Protože jeho výroky na adresu politických soupeřů či státních úředníků média tolerují, cítím povinnost dát najevo, že všechno má své meze. Chování ústavních činitelů je pro řadu lidí normotvorné. A já bych byl nerad, aby lidé jako pan Schwarzenberg ze svých tolerovaných hrubostí učinili normu.

 Když se nějakým výrokem cítí dotčen pan ministr Schwarzenberg, málem padne vláda. Když pan ministr a předseda TOP 09 bezdůvodně uráží úředníka Kanceláře prezidenta republiky, je to taková milá prostořekost. A já říkám, že ne. Že toho už bylo DOST.

Napsali jsme k tématu Ladislav Bátora

Dále čtěte:
Hájek se rozjíždí: Pane kníže, za Havla by Vás popravili
Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi

Dobeš se diví. Kalousek Bátoru sám jmenoval, teď ho chce odvolat
Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr
ODS: Chce-li někdo opustit vládní koalici, měl by tak učinit čestně a přímo
Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Hájek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…