Hamplová (Nezávislí): Strany se bojí neúčasti voličů. Bát by se měly spíš účasti

12.10.2012 17:45

ČSSD se prý bojí neúčasti voličů ve volbách. Přitom je to právě naopak - čeho by se ČSSD a ostatní parlamentní strany měly bát, je ne nízká, ale vysoká účast voličů. Protože ta je citelně oslabí.

Hamplová (Nezávislí): Strany se bojí neúčasti voličů. Bát by se měly spíš účasti
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Půjde-li k volbám o deset dvacet procent více voličů než obvykle, nebudou volit žádnou ze stávajících parlamentních stran. A pro velké partaje se rozsvítí game over.

Nevím, zda voliči pochopí, že tyto volby jsou velmi klíčové. Potvrdíme-li naše kraje skandály opředeným stranám, posílíme jejich přesvědčení, že to mají na věčné časy a nikdy jinak, ať dělají jejich Rathové a Dalíkové a další cokoliv. A bude tu opět růst korupce, skandály, tunely... Zatímco když dostanou po uších, budou nuceny projít vnitřní očistou - z pudu sebezáchovy. Jenže zatím si myslí, že platí varianta A. Že to mají zase jisté.

Ale! Je tu jedno velké, a snad pozitivní, ALE. V minulých dnech mi začali telefonovat různí lidé, spolužáci ze základky, klienti... většinou lidé, kteří volby neregistrovali nikdy, a ani bych to od nich, upřímně, nečekala. Většinou ani nevěděli, kde je jejich volební místnost. Ovšem tentokrát jít volit chtějí. A to tak moc, že jim to stojí za pár korun mobilního hovoru, aby se poradili a informovali. Dohodují se na tom u piva, na basketu, když vozí kočárky s vnuky, debatovali o tom s manželkou - a došli k názoru, že tentokrát prostě volit MUSÍ. Jen trochu neví, jak neudělat chybu.

Otázky se týkají toho, zda není lépe lístek přetrhnout, když chtějí protestovat, nebo jak vybrat z těch tzv. malých ty nadějné, a ty do zastupitelstva vyslat. Obvolávají se v rámci rodin, hlídají si děti, mění směny - aby mohli - světe div se - jít VOLIT. U některých jsem dokonce slyšela pocit vlastní důležitosti, odpovědnosti, důležité chvíle.

Optimismu jsem definitivně podlehla dnes ráno, když se mne parta mladých u obchodu ptala, zda mohou jít volit, když mají někteří 18 až v tomto týdnu, a kdy mne jedna moje starší příbuzná požádala, abych se u ní zastavila nachystat volební lístek a dovezla ji do volební místnosti. Spadla jsem málem pod stůl - tetinka byla apolitická a obvykle štrikuje dečky. Ptala jsem se jí, kdy volila naposledy. To bylo v roce 1990, odvětila, to byla revoluce. A proč jdeš, teto, teď? Podívala se na mne docela udiveně - holka, ty kandiduješ, a nevíš, že už je to zase tady?

Ano, už je to zase tady. Dva dny velmi důležitých voleb pro tuto zemi. Aby zůstala demokratická, aby zůstala občanská, aby nám ji nerozkradli pod rukama.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Zwyrtek Hamplová - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…