Hejtman Bubeníček: Bitva u Chlumce ještě neskončila, zbývá porazit falešné kritiky

11.02.2013 19:30

Před 200 lety se na území Ústeckého kraje odehrála jedna z nejvýznamnějších historických událostí – bitva u Chlumce. Napoleon se zde střetl s tzv. Českou armádou (tvořená vojsky Rakouska, Pruska a Ruska). Na bojišti vyhasly životy více jak dvaceti tisíc mužů, zcela zničeno bylo šest obcí v našem kraji (Chlumec, Stradov, Žandov, Přestanov, Roudné a Dolní Varvažov), zahynulo mnoho civilistů.

Hejtman Bubeníček: Bitva u Chlumce ještě neskončila, zbývá porazit falešné kritiky
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Ústecký kraj se v minulém roce rozhodnul uspořádat po vzoru známější bitvy u Slavkova kulturní a společenskou akci, která by letos v srpnu chlumeckou událost důstojně připomněla. Jde přitom nejenom o uctění památky padlých vojáků, ale i připomenutí si vlastní historie a zviditelnění Ústeckého kraje jak doma, tak i v zahraničí. Z krajského rozpočtu bylo na rekonstrukci bitvy a vyčleněno necelých 5,5 milionu Kč bez DPH.

Jak už v našem kraji bývá zvykem, i sebelepší počin si najde svého kritika. Tentokrát však přišla ostrá slova z nečekaného směru – od divadelního herce a krajského zastupitele Jaroslava Achaba Haidlera. Vadí mu, že v době úspor bude kraj utrácet za vzpomínkovou akci několik milionů korun. Pokud bychom přijali logiku pana Haidlera, měl by Ústecký kraj pod tlakem šetření postupně rušit veškeré dotace, které každoročně v objemu několika desítek milionů korun směřuje do oblasti kultury. Jen pro zajímavost, v případě Severočeského divadla opery a baletu a ústeckého Činoherního studia se každoroční krajský příspěvek pohybuje po řadu let na úrovni několika milionů korun.

Odmítám tuto populistickou kritiku vzpomínkové akce evropského významu v Chlumci, která se již připravuje dva roky, a to i ve spolupráci s velvyslanectvími. Věřím, že investované prostředky se příchodem návštěvníků a turistů do Ústeckého kraje několikanásobně vrátí.

 

Oldřich Bubeníček

hejtman Ústeckého kraje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.