Hejtman Bubeníček: Prolomení limitů nemá alternativu

11.12.2012 12:05

Co se stane, až se zastaví těžba hnědého uhlí v Ústeckém kraji a Česká republika nebude mít žádnou odpovídající energetickou alternativu?

Hejtman Bubeníček: Prolomení limitů nemá alternativu
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Dnes ještě v čase předvánočním sedíme u teplých radiátorů a ceny energií jsou i přes jejich neustálý nárůst na úrovni, kterou si většina domácností může dovolit. Ale co se stane, až se zastaví těžba hnědého uhlí v Ústeckém kraji a Česká republika nebude mít žádnou odpovídající energetickou alternativu? Jaké možnosti zaměstnání nabídne stát tisícovkám nezaměstnaných horníkům a dalším podnikatelům, kteří jsou těsně s těžbou propojeni? Odpovědi neznáme, ale zkušenosti z 90. let už máme. Proto se také stavím za to, aby těžba hnědého uhlí v našem kraji pokračovala. Je to v zájmu většiny občanů.

Proti tomu však stojí zájmy několika desítek občanů (ale bohužel také celé řady spekulantů s nemovitostmi), kteří dnes žijí a mají majetky v místech budoucí těžby. Jejich zákonná práva nesmí být porušena. Ale věřím, že férová nabídka těžebních společností garantovaná státem na odkup jejich domů a zahrad by měla být celkem jednoduchým řešením.

Toho, čeho se dnes musíme nejvíce obávat, jsou přemrštěné finanční požadavky spekulantů, lobbistů a nezodpovědné jednání některých politiků a pseudoekologů. Těm o cenově dostupné energie a teplo domova rozhodně nepůjde.

Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Bubeníček - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…