Hejtman Hašek: Sliby, chyby a naštvaní vinaři

26.06.2012 18:31

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič dnes přišel s informací, která má patrně za cíl zmírnit odpor proti zavedení spotřební daně na víno. O jejím zavedení ministerstvo, bez ohledu na odpor a především argumenty vinařů, uvažuje a hodlá ji prosadit s platností od roku 2024.

Hejtman Hašek: Sliby, chyby a naštvaní vinaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Podle ministerstva financí se vinaři patrně nemají čeho obávat. Ti malí vinaři s produkcí do 2 000 litrů ročně budou od daně osvobozeni a těm větším a velkým tuzemským pěstitelům bude k dispozici v rámci tak zvané „širší reformy odvětví“ uvažované navýšení dotací.

Dlouhodobě, jako hejtman Jihomoravského kraje, hájím zájmy jihomoravských vinařů. Dnešní prohlášení ministerstva financí vnímám jako pokus ošálit veřejnost zdáním rozumného přístupu a snahou zmírnit tlak směřující proti zavedení daně.

Pokud ovšem ministerstvo jako kompromis nabízí, že vinaři s roční produkcí do 2 000 litrů vína budou zcela osvobozeni od spotřební daně, nepřichází se žádnou novinkou. Vždyť tato výhoda platí již dnes. Samozřejmě s tím, že takový vinař nesmí s vínem obchodovat, má jej pouze pro vlastní spotřebu v rámci rodiny, což s ohledem na směrnice EU nebude možné změnit ani po roce 2014.

Ministerstvo se pokouší vinaře uklidnit slovy o restrukturalizaci odvětví a pro pěstitele révy slibuje snadnější přístup k dotacím. Pominu-li fakt, že ministerstvo nejedná právě koncepčně, musím se ptát, kde je takový návrh, kde jsou informace o restrukturalizaci odvětví? Neměla by se právě s touto avizovanou aktivitou ministerstva spojit i otázka spotřební daně?

Ministerstvo financí ještě před několika měsíci tvrdilo, že plánovaný výnos z uvalené daně bude 3 miliardy korun, dnes, zcela bez vysvětlujících podkladů, hovoří o částce 1,3 miliardy korun. Ministerstvo financí tvrdí, že produkce našich vinařů je 20 – 25 % celkové spotřeby vína u nás, zatímco Svaz vinařů udává až 35%. 

Neustálé srovnávání daňové zátěže na víno a oproti tomu na pivo a lihoviny naprosto nebere v potaz, že za produkcí vína je skryto celé zemědělské odvětví, obrovská tradice, krajinotvorba a především otázky spojené se zaměstnaností v regionech, kde se vinohradnictví rozvinulo.

Je zjevné, že ve chvíli kdy petici proti zavedení spotřební daně na tichá vína podepsalo víc jak 36 000 lidí, se ministerstvo snaží mírnit odpor veřejnosti a vinařů. Je zjevné, že je na čase dát na stůl skutečná čísla, skutečné argumenty a jednat o konečné podobě zákona. S velkou pravděpodobností by se ovšem mohlo stát, že pak ministerstvo financí přizná, že to není šťastný nápad. Že spotřební daň vinohradnictví uškodí a státnímu rozpočtu nepomůže.

 Michal Hašek, stínový ministr zemědělství a venkova (ČSSD)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu