Hejtman Půta: S českolipskou nemocnicí samozřejmě počítáme

08.02.2013 19:05

Realizaci projektu „Zateplení českolipské nemocnice“, který se stal předmětem mimořádného mediálního zájmu, vnímám osobně jako důležitý krok nejen z pohledu zlepšení stavu budov nemocnice, ale také jako důležitý signál pro obnovení důvěry zaměstnanců k majiteli, tedy Libereckému kraji.

Hejtman Půta:  S českolipskou nemocnicí samozřejmě počítáme
Foto: martinputa.cz
Popisek: Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou

Koalice Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj zdědila českolipskou nemocnici ve stavu, kdy je do ní nutné investovat přibližně 350 mil. Kč, aby bylo možné zajistit základní provoz v nejbližších pěti letech. Jednoznačně deklaruji, že s nemocnicí jako klíčovým zdravotnickým zařízením kraj počítá a udělá maximum pro to, aby se její situace začala zlepšovat. V současné mediální bouři a po osmdesáti dnech fungování nové krajské vlády je po nás (s trochou nadsázky) požadováno, aby práce na projektu zateplení začaly nejpozději ihned, ačkoliv je zřejmé, že to, už jen z důvodu nepřipravenosti realizační dokumentace, prostě není možné. Musím jasně říct, že právě předchozí krajská koalice ČSSD a KSČM, která se dnes na problémech nemocnice zviditelňuje, nebyla na konci svého čtyřletého funkčního období schopna financování projektu zajistit.

Nové vedení Libereckého kraje je připraveno, v rámci změny rozpočtu, jež by měla být projednána v březnu 2013, vyčlenit na tuto akci částku 50 mil. Kč. Osobně preferuji financování bez úvěru, u něhož by jen úroky dosáhly výše cca 40 mil. Kč a přinesly tak další zátěž krajského rozpočtu. Jako Rada hledáme a budeme dál hledat úspory i v projektu samotném.

S plným vědomím odpovědnosti za stav a další fungování nemocnice musím uvést, že se rozhodně nepodepíši pod žádnou smlouvu, která nevzejde z férové a otevřené soutěže. V pondělí 11. února 2013 budu problematiku projektu zateplení projednávat s ředitelkou Státního fondu životního prostředí Ing. Radkou Bučilovou. Zastupitelstvo LK se bude českolipskou nemocnicí zabývat 26. února 2013 na svém zasedání. V žádném případě se nechystám mluvit managementu do vnitřního fungování nemocnice nebo zajišťování zdravotní péče. Žádám ale její vedení i zaměstnance o pochopení pro kroky rady kraje, které směřují k zahájení realizace projektu ještě v letošním roce a zároveň naplňují principy zodpovědného nakládání s veřejnými prostředky.

Jsem přesvědčený, že se mi projekt zateplení podaří dotáhnout do úspěšného konce, a to za podmínek, které budou výhodnější jak pro kraj, tak pro nemocnici. S autory všech mediálních výstupů z poslední doby se těším na shledanou při zahájení stavebních prací v českolipské nemocnici na podzim letošního roku.

Martin Půta, hejtman LK, Starostové pro Liberecký kraj

Zuzana Kocumová, statutární náměstkyně hejtmana LK, pověřená vedením resortu zdravotnictví, tělovýchovy a sportu, Změna pro Liberecký kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kraj-lbc.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…