Hejtman Zimola: Škody způsobené povodněmi překročí stovky milionů korun

06.06.2013 14:32 | Zprávy

Většina jihočeských řek je po kulminaci. Na Zelené lince zřízené na krajském úřadě už napočítali 333 hovorů. Lidé se nejčastěji ptali na stav vodních toků a sjízdnost cest.

Hejtman Zimola: Škody způsobené povodněmi překročí stovky milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Žádnou mimořádnou událost související se záplavami nezaznamenaly od 8 hodin 5. června do 7 hodin 6. června 2013 složky Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje. Během odpoledních a nočních hodin ze středy na čtvrtek většina řek kulminovala a nyní už jejich hladiny postupně klesají. Na konkrétní vyčíslení škod je zatím ale příliš brzy. Předběžně se mluví o tom, že překročí stovky milionů korun.

„Po kulminaci je Nežárka v Hamru i Lužnice ve Veselí nad Lužnicí a Klenovicích. Třetí povodňový stupeň i přesto přetrvává na pěti místech. Konkrétně na Nežárce v Mláce a Hamru, na Lužnici v Klenovicích a Bechyni a na Blanici v Heřmani,“ upřesnil jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Výška hladiny v nádržích Římov a Husinec je v zásobním prostoru. Pomalu se prázdní retenční prostor Lipna. „Z přehrady nyní vypouštíme 115 až 120 kubíků vody za vteřinu a chceme u toho zůstat, dokud se retenční prostor nevyprázdní,“ řekl ředitel hornovltavského závodu Povodí Vltavy Zdeněk Zídek.

Mírně nad normálem se i nadále drží výška hladiny některých rybníků. „Jedná se například o rybníky Rožmberk, Opatovický, Svět, Dvořiště či Horusický,“ dodal hejtman Zimola.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru jsou nasazováni v terénu dle aktuálních potřeb. Od středečního do čtvrtečního rána například čerpali vodu na 30 místech. Zároveň se podílejí na likvidačních pracích a vydávání prostředků humanitární pomoci obyvatelstvu.

V průběhu včerejšího dne i noci nebylo třeba nasadit síly ani prostředky Armády České republiky. „Pro zásah v Jihočeském, Plzeňském a Středočeském kraji je připraveno celkem 500 vojáků. Pomoc 21 jejích příslušníků využil starosta Bechyně při odstraňování následků záplav ve dnech 4. až 5. června,“ řekl Zimola.

Policie při povodni do současné doby neeviduje žádnou protiprávní činnost, jako například rabování. Pokud jde o situaci na silnicích, je momentálně v kraji dohromady 10 uzavírek a kolem 20 míst s dopravním omezením.

Vodohospodáři k dnešnímu ránu napočítali, že záplavy zasáhly 14 vodovodů, které zásobují zhruba 6,4 tisíce obyvatel. Například v Bavorově, Chyškách či Oseku. Náhradní zásobování pitnou vodou mají ale lidé zajištěno. Stejně tak povodeň postihla i necelé dvě stovky studní, mimo jiné v Plavu, Mirovicích nebo Bečicích. Na jihu Čech ale nejsou dosud hlášeny žádné ekologické havárie.

Na Zelená telefonní lince, která na krajském úřadě poskytuje lidem informace související s povodní, do dnešního rána napočítali celkem 333 hovorů včetně nabídek humanitární pomoci. „Většina dotazů se týkala konkrétních stavů vodních toků a sjízdnosti cest,“ sdělil Zimola s tím, že na webových stránkách Jihočeského kraje plní obdobný informační účel rubrika nazvaná POVODNĚ 2013.

Od středy funguje i nové krajské povodňové konto pomoci – 70 70 70 70 70/0300 u ČSOB. Prostředky, které se na něm nashromáždí, mají pomoci hlavně občanům při řešení následků povodní na jihu Čech.

Celkový rozsah škod si hejtman zatím vyčíslit netroufá. „Žádná konkrétní čísla od nás zatím nečekejte, jednalo by se o laický a velmi hrubý odhad. Je to otázka příštích dnů a týdnů, během nichž musíme celou situaci pečlivě zmonitorovat. Řádově se můžeme bavit o tom, že škody překročí stovky milionů korun,“ naznačil Zimola. 

Zasedání Krizového štábu Jihočeského kraje je na programu v pátek 7. června 2013 od 8 hodin. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Primátor Zarzycký: Vláda salámovou metodou pokračuje v destrukci České pošty

16:14 Primátor Zarzycký: Vláda salámovou metodou pokračuje v destrukci České pošty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k České poště.