Hejtman Zimola: Začíná intenzivní pomoc při odstraňování škod

04.06.2013 17:12

Povodňová situace na jihu Čech

Hejtman Zimola: Začíná intenzivní pomoc při odstraňování škod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

„Kritický stav stále není zažehnán na Lužnici a Nežárce, v tuto chvíli je naše pozornost zaměřena na Veselí nad Lužnicí. Kulminaci zde očekáváme ve středu, vodu nad městem stále drží Rožmberk, který napouštíme v rámci mimořádné manipulace. V Soběslavi je ale připraveno od Diecézní charity pro všechny případy 50 dobrovolníků, hasiči mají pro tuto lokalitu v záloze 13 tisíc pytlů na pískování,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola po dnešním (úterý 4. 6. 2013) ranním setkání povodňové komise a krizového štábu Jihočeského kraje. „Ostatní oblasti jsou již po kulminaci, voda buď ustupuje, nebo se drží na setrvalém stavu. K dnešnímu dni evidujeme 91 obcí, které povodeň postihla, Český červený kříž již monitoruje požadavky o pomoc, situaci bychom měli mít zmapovanou do dvou dnů,“ dodal.

V pondělí večer také mimořádně zasedala Rada Jihočeského kraje. „Odsouhlasili jsme podání žádosti na ministerstvo vnitra o zřízení povodňového účtu, který bychom měli mít aktivní ve středu. Okamžitě převádíme 5 milionů korun z krizové rezervy na prvotní odstraňování škod. Potřebujeme pomáhat rychle a především jednotlivcům v nouzi, infrastruktura přichází na řadu vzápětí,“ doplnil Zimola.

Policie ani od včera neregistrovala žádné mimořádné události. Hasiči, kteří od soboty zaznamenali více než 4 tisíce hovorů, už začínají distribuovat vysoušeče obcím i jednotlivcům. Armáda ČR má nyní připraveno 500 vojáků pro následnou pomoc. Vrtulník Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje je nyní připraven zasáhnout v kritické situaci v Ústí nad Labem.

Stále ještě je v kraji mimo provoz 23 trafostanic, silnice jsou uzavřeny na 25 místech, ČEVAK eviduje 14 zatopených vodních zdrojů a 11 čističek odpadních vod (včera 31). Rybníkářství Třeboň vyčísluje škody po významných ztrátách ryb v celkem 140 rybnících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.