Horák (LEV 21): Kauza MUS jasně ukazuje, jací odborníci nám vládnou

09.01.2012 18:52

Na příkladu trestního procesu vedeného ve Švýcarsku, kde tamní prokuratura obžalovala sedm osob z praní špinavých peněz (kauza Mostecká uhelná společnost a.s.) můžeme skvěle demonstrovat, jaký chaos panuje v současné vládě, kde pravá ruka neví, co dělá levá a špatné vyjádření stíhá ještě špatnější.

Horák (LEV 21): Kauza MUS jasně ukazuje, jací odborníci nám vládnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Nejde o mnoho. „Jen“ o více než 12 miliard korun, alespoň na tuto sumu byla vyčíslena škoda způsobená České republice, která se měla připojit k trestnímu řízení s návrhem, aby soud uložil obžalovaným tuto škodu nahradit.

V našich poměrech ovšem zřejmě částka 12 miliard korun nikoho nezajímá. To se raději provede pár škrtů, nejlépe v sociální oblasti, než aby odpovědné osoby odvedly profesionální práci, za kterou jsou ne zrovna málo placeni.

Tomu, kdo už zapomněl, připomenu, co loni v listopadu rezonovalo médii. Zprvu se prohlašovalo, že „nám žádné peníze nechybějí“ a že vlastně o žádnou škodu nejde. Za pár dnů představitelé vlády připustili, že vlastně o škodu jde. Vicepremiérka Peake následně konstatuje, že jsme propásli lhůtu připojit se k trestnímu řízení ve Švýcarsku a o peníze přijdeme. Na to oponuje ministr Kalousek, že podle švýcarského trestního řádu je možné připojit se k trestnímu řízení i po oficiálním podání obžaloby.

Paní Peake následně svůj názor mění a připouští, že ČR má stále možnost se přihlásit k trestnímu řízení. Jak nyní vyšlo najevo, nakonec to pravda není a našemu státu nezbývá než domáhat se náhrady škody civilní žalobou, tedy variantou nepoměrně dražší a časově mnohem delší. Přitom údajně měla Česká republika celých 15 měsíců na to, aby se s nárokem na náhradu škody připojila, zvláště pak, byla-li samotnými Švýcary na tuto možnost (opakovaně) upozorňována.

A co dál? Správně tušíme, že se hledá viník této hrubé chyby. Logicky bych si ze znalosti obecně závazné právní úpravy vyvodil, že to bude „někdo“ z ministerstva financí, jakožto ústředního orgánu státní správy pro hospodaření s majetkem státu. Chyba lávky!

Ministr spravedlnosti chce kárně potrestat čtyři státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství za průtahy. Nevím, možná průtahy opravdu měli, nebo je neřešili, ale rozhodně tyto průtahy nezapříčinily propásnutí lhůty. Jde jen o snadné cíle.

Suma sumárum – znovu ostuda jako barák. Naplno odhalila, jací „odborníci“ nám vládnou. Ani neznají zákony, které sami tvořili. Ach jo!

Závěrem několik otázek:

1/ Kdo to zaplatí? Opět my všichni?
2/ Kdo je skutečným viníkem a kde se nachází? Bude tento viník potrestán?  
3/ Jak vůbec probíhá prověřování trestního oznámení, které pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby podal náš předseda Jiří Paroubek?
4/ Platí ještě, že ryba smrdí od hlavy?
5/ Přizná někdo politickou odpovědnost?
6/ Jsem zase naivní?

Karel Horák, odborný mluvčí NS-LEV 21 pro oblast spravedlnosti a boje proti korupci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…