Huml: Očištění Víta Bárty a pád soudce Šotta

20.12.2012 18:53

Výpraskem soudci Šottovi, jen tak se dá nazvat odůvodnění rozsudku MS v Praze v odvolacím řízení nad superguru Věcí Veřejných.

Huml: Očištění Víta Bárty a pád soudce Šotta
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Pochybnosti o závěrech soudu jsem vyjádřil již 15.4.2012 v článku na tomto blogu pod názvem Kde končí trestní právo za začíná politika. S odstupem času doplňuji, že soud neunesl tíhu záře reflektorů. Dostal se do pasti z které nebylo úniku.

V průběhu řízení se vysmíval kolektivní ztrátě paměti svědků z řad vrcholných veverek (mnohé z nich již veverkami nejsou) a přesto vzal jejich výpověď za pravdivou a nepochybnou. Utopil se v materiálech, které dostal od Jaroslava Škárky. Bylo jich moc. Několik CD plných dokumentů, které neměl čas a možná ani chuť prostudovat. Odvolací soud tyto materiály již nestudoval vůbec.

Celá kauza se smrskla do předání dvou obálek s penězi, které si po novém zasedání soudu I. stupně bude moci superguru vyzvednout a utratit. Vždyť to byly jeho poctivě vydělané peníze. Byly však opravdu poctivě vydělané? Neměl pravdu Andrej Babiš, když  v OVM tvrdil, že má informace od stavbařů, kteří byli zkasírováni za dopravní stavby podruhé právě Vítem Bártou v době jeho ministrování? Žalobu na ochranu osobnosti nebo trestní oznámení pro pomluvu nikdo nepodal. Nebylo to tak, že superguru se měl jen tendenci "dělit" o zisk, aby si udržel loajalitu těch nejdůležitějších? Soud by si měl pozvat Andreje Babiše jako svědka a může dojít k významnému posunu při pátrání po původu peněz v obálkách.

Nevěřil jsem v dubnu a nevěřím ani nyní, že soudce Šott rozhodl správně a že svědci mluvili pravdu. Výbuchy smíchu novinářů při výpovědích Radka Johna, Otty Chaloupky, Karolíny Peake a dalších, hovořily sami za sebe. Právo soudce raději pokřivil, než aby hledal pravdu a dostal výprask, který možná přibrzdí jeho kariéru. Selhal. Neobstál v těžké zkoušce. Soudil dva jedince a pral špinavé prádlo celé strany, která působila jako sekta.  Přísedící se z toho chtělo zvracet a musela být vyměněna. Když skončil, nechal si týden na rozmyšlenou a přemýšlel. Málo. Dopustil se fatálních chyb. Půjčka nemůže být trestným činem.

Přesto není konec. Systém funguje a MS Praha nelze vytknout vůbec nic. Soudci Šottovi je dána nová šance a zdaleka nebyly vyčerpány všechny možnosti trestního řádu. Jen mít odvahu a chuť je použít.

Ve finále je třeba myslet na Ústavu, Listinu základních práv a svobod a trestní řád. A právní nauku, která pravidla spravedlivého procesu přesně linkují. Tím chci říct, že ne vždy se podaří skutek prokázat a v trestním právu musí platit - v případě pochybností ve prospěch. Pak soudci Šottovi poděkujme alespoň za snahu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Stanislav Huml - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…