Jakubčík (ČSSD): Jadernou energii potřebujeme. Ale co s odpadem?

27.04.2013 8:23

Vznik úložiště jaderného odpadu vyžaduje precizní přípravy, konsenzus státu a dotčených obcí a jejich obyvatel i dobře připravená legislativní a technická řešení.

Jakubčík (ČSSD): Jadernou energii potřebujeme. Ale co s odpadem?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Stát však v případě úložiště v uvažované lokalitě Kraví hora nerespektuje názory obcí a pošlapává roky se rodící důvěru ve férové jednání.
 
Vraťme se ke konstruktivnímu jednání o výběru lokality! 
 
Stavba a provoz úložiště jaderného odpadu významně zasáhne do krajinného rázu i do života obyvatel dotčené lokality. Je tedy na místě požadovat po Správě úložišť radioaktivních odpadů (zkráceně SÚRAO, jde o organizační složku státu zřízenou Ministerstvem průmyslu a obchodu), aby výběr lokality podléhal souhlasu místních obyvatel, kteří by měli být detailně s problematikou seznámeni. Jde o běžný postup používaný v řadě států EU. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) prostřednictvím SÚRAO opakovaně a veřejně slíbilo starostům a občanům v místech plánovaných průzkumů, že je nezahájí bez jejich souhlasu. Ale zahájilo… prostřednictvím státního podniku DIAMO. Jeho zástupci nehodlají brát ohled na postoje obyvatel a zcela otevřeně ignorují sliby dříve dané státem.
 
V dubnu letošního roku se sešli starostové, poslanci a senátoři, aby diskutovali o právech a povinnostech, které ze vzniku úložiště plynou. Všichni přítomní a řada dalších, kteří se pak připojili k výzvě zaslané premiérovi a ministrům, poslancům a senátorům, se shodli na nutnosti přijmout legislativní opatření, které zajistí obcím rovnoprávný přístup ve zmíněné kauze. Koncem minulého roku totiž Pracovní skupina pro dialog o hlubinném úložišti, jako poradní orgán MPO, dokončila záměr zákona o zapojení obcí do procesu výběru lokality a předložila ho k vyjádření ministru Martinu Kubovi. Záměr představuje zatím ojedinělý konsenzus v historii vyhledávání lokality pro úložiště. O to více je zarážející, že MPO v okamžiku dosažení shody přistoupilo k silové strategii výběru lokality hlubinného úložiště.
 
Dalším bodem výzvy zaslané vládě a PČR je apel na nutnost získání souhlasu všech dotčených obyvatel před započetím průzkumných prací, velmi pečlivá příprava, která zváží všechna možná rizika a dopady uložení jaderného odpadu i s ohledem na dalekou budoucnost.
 
Co říci závěrem?
 
Vzhledem k faktu, že vybudování úložiště jaderného odpadu je pro Českou republiku nezbytné, jsem zastáncem tohoto projektu, avšak s důrazem na několik bodů:
 
1.      Lokalita: musí být vybrána ta nejvýhodnější. Výzva odeslaná vládě a PČR klade důraz zejména na bezpečnost obyvatel a stabilitu podloží.
 
2.      Splnění zákonných povinností státu a jeho organizací – souhlas dotčených obcí a jejich obyvatel je nezbytný stejně tak, jako konzistentní a otevřená diskuse se všemi zúčastněnými.
 
3.      Neměnit pravidla hry: nelze měnit pravidla hry během procesu (např. na základě nové informace, která se, snad náhodou objevila, a z níž bude např. vyplývat i vytvoření povrchového meziskladu vyhořelého paliva.)
 
Jsem zastáncem výzvy, kterou připravily obce a nevládní organizace, budu ji podporovat i na půdě Poslanecké sněmovny PČR a rovněž v regionu Klatovska, za který jsem do PČR zvolen.
 
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Igor Jakubčík - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…