Jandák (ČSSD): Když se má hlasovat o blbostech, nehlasuji!

02.01.2012 5:41

Jistě si pamatujete na předvolební billboard předsedy TOP 09 a současného ministra zahraničí ČR Karla Schwarzenberga. Je na něm zachycen ve svém typickém „posezu“, jak v hlubokém uvolnění se zavřenýma očima „přemýšlí“. A nad tím titulek „Když se kecají blbosti, spím“.

Jandák (ČSSD): Když se má hlasovat o blbostech, nehlasuji!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

Vzpomněl jsem si na něj ve čtvrtek, když o mně napsali v Blesku, že jsem největším ulejvákem ve Sněmovně. Jak na ten nesmysl přišli? Inu, zdánlivě jednoduše. Údajně mám zaregistrován jeden z nejmenších počtů hlasování ze všech dvou set poslankyň a poslanců.
Mám. Zřejmě bych se měl stydět. Nestydím.

Blesk prý čerpal ze statistiky občanského sdružení KohoVolit.eu, které o sobě tvrdí, že se věnuje podpoře občanského povědomí o dění v politice. Poměr všech hlasování a těch, kterých se jednotliví poslanci skutečně aktivně účastnili, je prý pro statistiku určující. Mluvčí tohoto sdružení jistý pan Kamil Gregor se dokonce pokusil o bonmot tvrzením, že "když poslanec nehlasoval, jako by ve sněmovně nebyl". Kdyby ovšem pan Gregor i redaktoři z Blesku měli o práci poslance alespoň to nejzákladnější povědomí, museli by vědět, že množství a hlavně kvalitu odvedené poslanecké práce včetně času, který poslanec stráví ve Sněmovně, nelze měřit mechanicky pouze podle toho, kolikrát kdo stiskne hlasovací tlačítko. Dovolil bych si jenom připomenout např. počet přijatých telefonátů, návštěv a vyřizování jejich problémů či množství nikoli pouze formální korespondence (moje asistentka by mohla vyprávět), aktivní účast na jednáních výborů a podvýborů, iniciativu při jednáních poslaneckých klubů, setkání a jednání v poslaneckém regionu (zeptejte se v mé regionální kanceláři) a v neposlední řadě počet a obsažnost veřejných vystoupení přímo na jednání pléna Poslanecké Sněmovny. Toho si kupodivu všimli redaktoři Aktuálně.cz , kteří naopak potvrdili, že mne potkávají ve sněmovně pravidelně a že patřím i k častým řečníkům.

Inu, není nad osobní zkušenost, kterou musím v tomto případě ocenit. Kdyby se mne moji kritici totiž ráčili zeptat, proč tedy tak často nehlasuji, přestože jsem ve Sněmovně fyzicky přítomen, hravě bych jim to vysvětlil. V řadě případů totiž nezvedám ruku ani pro, ani proti. Důvod je jednoduchý. Některé zákony, které nám současná vláda předkládá do Sněmovny, jsou totiž tak blbé, že se pro ně ani nedá hlasovat.

Proto bych příště Blesku navrhl jiný titulek: „když se má hlasovat o blbostech, nehlasuji“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…