Janeček (ČSSD): Bývalý disident Vondra končí jako arogantní papaláš

24.08.2011 14:40

Proti gustu žádný dišputát, říkávalo se již ve starém Římě. Zatímco nám senátorům není zatěžko létat na pracovní cesty ekonomickou, tedy turistickou třídou, potřebuje ministr obrany k soukromé cestě na pohřeb pana Mašína použít vojenský speciál.

Janeček (ČSSD): Bývalý disident Vondra končí jako arogantní papaláš
Foto: senat.cz
Popisek: Miloš Janeček

Náklady na let přesáhnou milion korun, nicméně o účet za akontaci stroje a za propálené palivo v tomto případě ani zdaleka nejde.

Česká společnost je v mašínovské otázce rozpolcena. Někdo v jejich činech spatřuje osobní statečnost, jiný zase obyčejnou kriminalitu. Není divu, že emoce vzbudí, když oficiální představitel státu, Saša Vondra, letí do Ameriky, aby vysokým státním vyznamenáním „Zlatá lípa" poctil nejen Ctirada Mašína, ale i jeho žijícího bratra Josefa. Toto ocenění se rozdává - a to pouze mimořádně - za významný přínos „k ochraně základních lidských práv a svobod, zejména lidského života, zdraví a majetku".

Nespekulujme o tom, jestli několik mordů, loupeží a zapálených seníků splní tato kritéria, je to přeci jenom záležitost šedesát let stará, navíc pokřivená divnou optikou tehdejší poválečné doby. Jde totiž o něco jiného. Tváří v tvář ekonomické realitě potřebuje česká pravice své geroje, své Pavky Korčaginy. Glorifikace jejich hrdinských činů dá zapomenout na zpackanou zdravotnickou reformu, problémy českého zemědělství i zvyšující se ceny potravin a základních služeb. Poslouží jako morální klacek vůči kritikům rádoby ekonomických reforem. Nelíbí se Vám tupé vládní škrty, zadlužování a úpadek ekonomiky? Tak kvůli takovým rejpalům jako Vy se bojovalo proti komunismu? Styďte se!

Jeden milion z vybraných daní je tak vlastně investicí. Je však smutné, že k tomuto lascivnímu PR propůjčí zrovna muž, který zápasu s komunismem na rozdíl od bratří Mašínů něco přinesl, potažmo obětoval. Bývalý ochránce lidských práv, aktivně kritizující zlořádnost totalitního režimu, končí přesně jako ten, proti nimž vystupoval. Arogantní, o své pravdě přesvědčený papaláš, s tou správnou knížkou v kapse, kterého nepoloží ani zjevné plýtvání státní kasou v kauze PromoPro, ani neschopnost, kterou prokazuje při řízení „svého" úřadu.

Žádného z jeho „hrdinů" však v Evropě sotva kdy uvidíme. Zatímco u nás by se mu možná dostalo uvítání, které svého času chystal Vondrův stranický souputník Benda generálu Pinochetu, jinému to bojovníku proti komunismu; Josef Mašín dobře ví, proč k panu ministrovi do zpátečního letadla nesedne. Při mezipřistání v Německu by si totiž někdo mohl vzpomenout, že dle tamního práva neexistuje u vražd a teroristických činů promlčecí lhůta. Mladší z dvojice tak může být klidně i dnes ve Spolkové republice Německo stíhán za střelbu na nádraží v městě Uckro.

I o tom by mohl ministr obrany přemýšlet, až se za peníze daňových poplatníků bude z Ameriky vracet. Každá doba má své hrdiny a ne každý z hrdinů je hodný následování.

Miloš Janeček, senátor za ČSSD

Více:
Vondra před odletem: Jedu splatit dluh národa vůči Mašínům

##PROFIL 42##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…