Janeček (ODS): Napřed bychom měli splnit sliby předchozí

26.03.2013 15:06

Agenda 2014. Název materiálu, kterým chce vedení ODS zastavit střemhlavý pád preferencí strany a odvrátit volební debakl v příštím roce, zní akčně a moderně.

Janeček (ODS): Napřed bychom měli splnit sliby předchozí
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jiří Janeček

A koneckonců i samotný obsah zahrnuje myšlenky, pod které by se měl ochotně podepsat každý pravicově smýšlející člověk. Jenže, jak už to bývá, je tady i tentokrát právě ono JENŽE…

ODS se v současné době nachází v situaci, kdy jí líbivé sliby uvěří už jen málokdo. Proč? Protože nejprve by musela splnit alespoň nějaké sliby předchozí!

V minulosti jsme slíbili zjednodušit daňové přiznání na jeden papír formátu A4. Skutek utek. Slibovali jsme nezvyšovat daně – to ostatně je (nebo by mělo být) jedním ze základních pilířů naší politiky. Jaká je realita? Daně rostou. Takto by šlo pokračovat dál a dál.

Zaměřit se na podporu živnostníků a podnikání, jak to předpokládá Agenda 2014, je samozřejmě správná idea. Pravá frakce ODS ostatně s tímto návrhem přišla už před několika měsíci ve chvíli svého vzniku. Tehdy se ovšem vedení strany tvářilo, že žádný takový návrh neexistuje. Nabízí se otázka, zda by šéfové strany vůbec s něčím podobným přišli, kdyby jim nehodil rukavici stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek svým skandálním výrokem o „živnostnících - parazitech“.

Až doposud to totiž vypadalo, že špičky ODS jsou zcela pohlceny vnitrostranickými půtkami a bezohledným mocenským potíráním kohokoliv, kdo si dovolil mít v ODS jiný názor. Skandální zrušení tří pražských oblastních sdružení jen dokázalo, že nejvyšší představitelé strany ztrácejí rozvahu a s ní půdu pod nohama.

Jinak se nedá vysvětlit to, že začali omezovat členskou základnu ODS a trestat tak ty oblasti, které byly úspěšné v náboru nových členů.

I politický amatér přece musí chápat, že každá strana potřebuje nabírat nové lidi. Jednak se tím rozšiřuje volební základna, ale s novými lidmi přicházejí také nové myšlenky. A příliv nových členů logicky vede i tomu, že se postupně dostávají na vyšší posty nové tváře – tedy to, po čem ODS navenek tak volá.

V praxi to ale bohužel vypadá tak, že ODS je zabetonovaná na svých pozicích a o nové tváře nestojí. Tedy alespoň ne o ty, které jen mlčky nepřikyvují těm starým. Těžko se proto lze zbavit dojmu, že právě o to současnému vedení strany jde. Agenda 2014 je z jeho strany jen dalším marným pokusem, jak se udržet u moci. Ale každý nápad a iniciativa má mít šanci na realizaci, tak jsme s tím ochotni pomoci.

Jiří Janeček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Janeček

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…