Janeček (OKS): Zlevnit pleny a knihy, a ještě více zadlužit stát

12.12.2013 21:00

Skoro to vypadá jako vtip, ale bohužel jsou to klíčové body programu vznikající koaliční vlády: spásou pro českou společnost mají být levnější dětské pleny, levnější knihy, které v době digitalizace kupuje čím dál méně lidí, a levnější léky, asi aby lidé mohli v lékárnách utrácet ještě více za nesmyslné přípravky na hubnutí. Jako nášup k tomu pak ještě zvýšení minimální mzdy a zavedení sektorových daní…

Janeček (OKS): Zlevnit pleny a knihy, a ještě více zadlužit stát
Foto: red
Popisek: Jiří janeček, pověřený předseda Občanské konzervativní strany

Zkusme se na to podívat očima, jakýma by na to nahlížela každá řádně fungující a zodpovědná rodina. V takovém případě musíme samozřejmě začít u rozpočtu.

Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu se schodkem 112 miliard korun. Příjmy podle velmi optimistického návrhu vzrostou o 18, 5 miliardy na 1,099 bilionu. Výdaje kvůli sociálnímu inženýrství stoupnou o 30,5 miliard na 1,211 bilionu. Takže si pojďme zapamatovat číslo mínus 112 miliard korun. To se nám to žije na dluh. Ale kdo a kdy ho bude splácet?

Překvapuje mě, že hned v prvních odstavcích zprávy k rozpočtu nečtu: „Musíme se zaměřit na obsazení  ministerstev a sloučit je do mnohem menšího počtu. Musíme ušetřit na státní správě a samosprávě a zřídit pouze jedno kontaktní místo pro  živnostenský, finanční, pracovní a sociální úřad. Provedeme zásadní kontrolu ve vyplácení dávek práceschopnému obyvatelstvu. Zavedeme adresnou sociální politiku a významně omezíme podpory. Začneme chránit český trh před pracovníky z východu. Snížíme byrokratickou zátěž a zrušíme ekologické nesmysly, které snižují konkurenceschopnost firem.“

Místo toho se z novin dozvídáme, že ministerstev bude asi víc, aby se na všechny koaliční strany dostalo, policejní prezidenty máme taky dva a šetření na úřadech? Ani omylem. Zjevně není cílem této vlády nakopnout ekonomiku.

K tomu všemu se opět dostává na stůl teorie o živnostnících-parazitech. Tentokrát sice potichu, ale zato s fatálními dopady. V roce 2006 živnostníci na daních odváděli cca 18 miliard korun, v roce 2012 to ale bylo již jen 3,2 miliardy. V ČR je přitom podle statistik necelý 1 milión živnostníků. Těm všem teď předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vzkázal, že koaliční partneři nemají větší problémy se zavedením minimální daně. Hovoří se o cca 1 800 korunách měsíčně. 

Jinými slovy: Babiš se Sobotkou chtějí vytáhnout 18 miliard z lidí, kteří pracují a snaží se postarat sami o sebe. Je to stejná suma jako v roce 2006, kdy nebyla krize. Myslím, že než mít živnostenský list a ničit si zdraví a ohrožovat rodinu možným neúspěchem, tak prostě plno lidí živnost zruší. A to zřejmě ANO a ČSSD, včetně KDU-ČSL chtějí. Mimochodem ve srovnání se státním dluhem je 18 miliard směšnou částkou.

Pojďme se podívat i na další „strategické body“ koaliční spolupráce.

Nejprve pleny. Mám 4 děti, takže jsem si přebalování užil až až. A také vím, že jen pitomec si může myslet, že slevou na pleny zvedne porodnost nebo pomůže rodinám s dětmi. Moje mamka pleny vyvářela, evidentně tím dost ušetřila a taky jsme se sestrou vyrostli. Proč to říkám? Prostě, když nejsou peníze na pleny na jedno použití, tak se to dá vždy řešit jinak. A možná, že rodiče - stejně jako já - budou radši, když bude státní rozpočet vyrovnaný a nenecháme svým dětem dluhy.

Léky jsou kapitola sama pro sebe - většina se jich dováží a cenu stanovuje dodavatel.

Zrušil bych všechny možné poplatky u lékaře, ale vrátil bych 100 korun za každý den v nemocnici. Stejně člověk i mimo nemocnici tuto sumu utratí za jídlo, a možná ještě větší. Rozhodně bych lidem umožnil, aby si mohli připlácet na zdravotní pojištění. Ten, kdo je nezaměstnaný, může jít k lékaři kdykoliv a může počkat. Živnostník, nebo velmi zaměstnaní lidé si naopak rádi připlatí za péči bez čekání. Peníze z dobrovolného připojištění by byly pro zdravotnictví vítaným přínosem.

Anketa

ODS, nebo nová pravicová strana?

26%
hlasovalo: 4535 lidí

Pokud to myslí politici vznikající koalice s ČR vážně, proč se neinspirovat ozkoušenými postupy z Velké Británie, Německa a jiných evropských zemí?

Jestli chtějí pomoci rodinám s dětmi a jejich živitelům, ať zavedou jednociferné DPH u rodinných a bytových staveb. V Anglii byla zavedena dokonce nulová sazba DPH. Výsledkem bylo, že se neuvěřitelně rozhýbala ekonomika, a to nejen ve stavebnictví. Narodilo se více budoucích plátců daní. Výpadek z daní byl nahrazen úsporou za náklady na nezaměstnané.

Proč to nezavést i v Česku? Pro naše podmínky by navíc stálo za to i opětovné povolení švarcsystému a zpřísnění podmínek pro pracující cizince. Je nutné též zavést povinnost veřejných prací pro nezaměstnané, kteří déle jak rok nepracují.

Čekat takové kroky od levicově-populistické vlády by ale asi bylo naivní. Té přijde důležitější zlevnit pleny a zvyšovat dluh, na který žijeme. Občanská konzervativní strana s tím rozhodně nesouhlasí a bude se snažit udělat maximum možného pro to, aby se Česká republika začala co nejdříve znovu chovat jako rozumný a odpovědný hospodář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.