Jarolím (VV): Bude po Rathovi následovat Kalousek?

26.05.2012 19:35

Městské státní zastupitelství v Praze zrušilo usnesení policie o odložení trestního oznámení ve věci povolení internetového sázení

Jarolím (VV): Bude po Rathovi následovat Kalousek?
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Tomáš Jarolím

Státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze JUDr. Dagmar Máchová zrušila dne 4. 5. 2012 usnesení pražské hospodářské kriminálky, kterým bylo odloženo oznámení Tomáše Jarolíma o možném spáchání trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele, podplácení a přijímání úplatku při povolování internetového sázení. Zároveň nařídila, aby policie ve věci dále šetřila a znovu rozhodla.

Zatímco podezření z možného trestného činu podplácení, kterého se mohl dopustit Marek Dospiva ze společnosti Penta, se nepodařilo dokázat, je státní zástupkyně ve věci možného zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku ze strany Miroslava Kalouska zcela jiného názoru.

Státní zástupkyně konstatuje, že po stránce procesní nedošlo ze strany ministra financí k porušení zákona, avšak po věcné stránce převaha důkazů svědčí o tom, že rozhodnutí M. Kalouska o povolení internetového sázení správné nebylo. Především šlo o odborné posouzení, že internetové sázení není novou hrou. V tomto smyslu se vyjádřila jak poradní komise MF ČR pro loterie, tak i Elektrotechnický zkušební ústav, a zároveň to policii potvrdili všichni úředníci MF ČR, kteří měli loterie v náplni práce. Dalším zpochybněním postupu ministra financí bylo zjištění, že nejen, že si nevyžádal odborné právní posouzení právního odboru ministerstva, jak tvrdí, ale ani žádné odborné právní posouzení nezadal. Jediným úkonem bylo vydání pokynu připravit povolení internetového sázení.

Jak jednoznačně vyplývá z výpovědí zaměstnanců ministerstva, rozhodl se M. Kalousek sám, a to proti všem odborným vyjádřením svého úřadu i proti usnesení své tehdejší politické strany KDU-ČSL, které mu takový postup výslovně zakazovalo i po stranické linii. Je s podivem, že policejní orgán rovněž vůbec nezkoumal jednání zástupců společností, kterým bylo internetové sázení povoleno. Policie zástupce těchto společností ani nevyslechla a neprověřila jejich účty, např. už jen z důvodu, že jistinu 50 mil Kč skládaly tyto společnosti ihned v den udělení povolení. Rovněž bez šetření zůstaly okolnosti kolem schůzky zástupců společností v hotelu Hilton v den obdržení povolení internetového sázení a nebyl ani vyslechnut objednavatel schůzky.

Na základě všech těchto faktů dospěla státní zástupkyně k závěru, že nebyly prověřeny všechny skutečnosti, které by mohly podezření o spáchání trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatků vyvrátit. Zrušila tak usnesení o odložení věci a rozhodla o dalším prošetřování všech okolností spojených s trestním oznámením Tomáše Jarolíma.

Tomáš Jarolím
člen strany Věci veřejné

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice