Jarolím (VV): Pan Jakl nemá právo hodnotit Dalajlámu ani pana Havla

16.12.2011 19:55

"Mediální skotačení kolem dalajlámy je kýčem století," řekl tajemník Václava Klause serveru. "Fascinuje naše média otevřený marxismus, představa státu jako jednoho velkého kláštera nebo pouťový byznys s rádoby duchovními frázemi, jaké umí každá kartářka?" prohlásil tajemník.

Jarolím (VV): Pan Jakl nemá právo hodnotit Dalajlámu ani pana Havla
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Tomáš Jarolím

Musím porušit svou zásadu nekomentovat témata a vyjádření, která se nedotýkají aktuálního politického života, zejména oblasti zneužívání politické moci a korupce. Můj komentář je iniciovaný výrokem pana Jakla, tajemníka prezidenta republiky pana Václava Klause, jenž zacílil svá slova na Jeho Svátost 14. Dalajlamu.

Píši tento text, i když jsem si plně vědom toho, že osobnost, jakou 14. Dalajlama je, jeho životní postoje, laskavost a soucítění, obhajobu nepotřebují. Činím tak proto, že nezastat se těchto hodnot, pro mne znamená nezastat se zásadních principů lidského bytí a pospolitosti v jejich pozitivech tak, jak je vnímám. Nechci pana Jakla osočovat z nepochopení opravdové duchovnosti, která se projevuje nikoliv slovem a jakoukoliv frází, ale životním postojem a skutky. Duchovnost není otázkou intelektu, ale prožitku, vnímání a zejména jednání. Pseudoduchovnost a pseudospiritualita ve formě pozlátka, jakou dokáží vytvořit zejména velká církevní společenství, nemají nic společného s opravdovým niterním poznáním. Stejně tak nikoliv dokonalé a sofistikované teologické znalosti. Opravdové duchovní poznání je spojené jednoznačně s moudrostí, která povětšinou pramení z těžkých životních zkušeností a prožitků. Tím se pro mne vyznačuje život jak Jeho Svatosti, tak třeba i Václava Havla. Dovoluji si konstatovat, i když neznám detailně život pana Jakla, že nemá v tomto kontextu právo hodnotit ani jednoho z těchto lidí, neboť nedosahuje jejich kvalit.

Některé mezní situace mají pro jednotlivce i společenství své symboly. Útlak a utrpení v pojetí národů mají dnes pro miliony lidí svou symboliku právě v postavení tibetského státu a národa a jeho čínské okupace. Symbolické je i to, že v čele tohoto národa stojí nikoliv politik a státník, ale mnich a veskrze duchovní osoba v každém svém postoji prezentující laskavost a toleranci. Právě proto se opovažuji prezentovat v dnešní době tyto skutečnosti a postoje co nejširší veřejnosti. Tyto názory musí znít svobodně, hrdě a se vší důsledností, aby takový hlas byl slyšet i proti mocenským, ekonomickým, či ideologickým zájmům velkých států a mocností, které agresi páchají anebo ji jen kryjí mlčením. Naše země má vlastní neblahé zkušenosti s okupací a útlakem. Právě proto, by měl náš národ chápat nutnost podpory všem utlačovaným a ponižovaným kdekoliv ve světě. Z těchto důvodů jsem se rozhodl iniciovat vydání poštovní známky s tématikou jeho Svátosti 14. Dalajlamy, který je symbolem laskavého odporu a nenásilí proti násilí a útlaku.

 

Tomáš Jarolím, místopředseda Věcí veřejných

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…