John: Bojí se snad ministr Pospíšil odpovědnosti za státní zastupitelství?

18.02.2012 11:32

Prohlášení Radka Johna ke svolání mimořádné schůze výboru pro bezpečnost.

John: Bojí se snad ministr Pospíšil odpovědnosti za státní zastupitelství?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Předseda výboru je ze Zákona o jednacím řádu povinen svolat zasedání výboru, požádá-li o to dvě pětiny členů bezpečnostního výboru. V tomto případě jich bylo osm ze tří politických stran, tedy dokonce celé tři pětiny členů bezpečnostního výboru.

Mě samotného k podpisu žádosti o svolání mimořádného zasedání bezpečnostního výboru vedla nečinnost ministra Pospíšila po ostré výměně názorů mezi oběma stupni státního zastupitelství. Tématika státního zastupitelství, které je součástí moci výkonné, patří na parlamentní půdu, kdy Parlament ČR má jako zákonodárná síla, svou neoddiskutovatelnou kontrolní roli.

Nepovažuji za vhodné dopředu jednání výboru komentovat, neboť téma je již dnes zbytečně hystericky medializováno. Znovu opakuji, že bezpečnostní výbor zajímá zákonnost mimořádné prověrky, ne konkrétní obsah toho, co bylo prověřováno. Na zasedání budeme řešit zákonnost provedené prověrky. Jde nám totiž o princip, o dodržování nebo nedodržování zákonnosti v celém systému státního zastupitelství.

Pan ministr spravedlnosti, který byl pozván jako první, nese za fungování státního zastupitelství plnou politickou odpovědnost a má patrně obavu, že na výboru bude poprvé diskutována jako neřešení některých zjevných problémů a neduhů, jimiž dnešní státní zastupitelství trpí.

Radek John, předseda výboru pro bezpečnost PS P ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…