John: Veřejnost by měla být u Rathova vysvětlování před poslanci

27.05.2012 7:25

Vyjádření představitelů VV k účasti Davida Ratha na zasedání Poslanecké sněmovny ČR.

John: Veřejnost by měla být u Rathova vysvětlování před poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Šéfové poslaneckých klubů jednali s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou o tom, zda umožní Davidu Rathovi přijít se svým vysvětlením na jednání dolní komory parlamentu. „Souhlasím s vystoupení vyšetřovaného poslance Ratha na půdě sněmovny. Jsem pro jednání otevřené, neboť to je jediná šance, jak předejít spekulacím a pochybám,“ uvedla k tomu předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová.

Bývalý středočeský hejtman a poslanec ČSSD žádá, aby poslancům mohl vysvětlit, o co jeho pohledem v kauze, která plní už několik dní stránky novin, jde. Vedení sněmovny řešilo technikálie toho, jak by takové vystoupení vazebně stíhaného poslance mohlo probíhat.  Nad stejným tématem se sešla i předsedkyně Miroslava Němcová s předsedy poslaneckých klubů parlamentních stran. Premiér Petr Nečas se nechal v médiích slyšet, že by případné jednání sněmovny s vystoupením Davida Ratha mělo být neveřejné.  S tím ale Věci veřejné nesouhlasí.

„Nevidím jediný důvod, proč by takové jednání mělo být uzavřené. Jednání Poslanecké sněmovny mají svá pravidla a jedním z nich je, že jsou před novináři a veřejností otevřená. Nenašel jsem v minulosti případ, kdy by sněmovna jednala o takové věci, kterou se veřejnost neměla dozvědět. Myslím, že ani Rathova kauza by z těchto pravidel neměla mít výjimku,“ poznamenává k tomu poslanec Petr Skokan.

Stejného názoru je i vedení strany. „Uzavřené jednání nic neřeší, jen by napomohlo tiché poště a spekulacím mezi poslanci a veřejnost by zákonitě zapochybovala nad autoritou Poslanecké sněmovny a její otevřeností,“ míní místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

„David Rath má právo hájit se a jsem tedy pro, aby vystoupil na zasedání Poslanecké sněmovny. Pokud bude jednání otevřené, pak je třeba zajistit, aby nedošlo k ovlivňování svědků," dodává k tomu předseda strany Radek John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.