KSČM: K rozhodování Správní rady VZP ČR ohledně Portálu

26.09.2012 18:34

Díky úsilí o své zviditelnění ze strany ministra zdravotnictví a předsedy vlády i jejich snaze vyvinit se z odpovědnosti za předražený a neefektivní projekt elektronických zdravotních knížek zajišťovaný firmou IZIP se VZP dostala do nelehké situace.

KSČM: K rozhodování Správní rady VZP ČR ohledně Portálu
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Po vypovězení smluv se společností IZIP musí zajistit svůj web a hlavně komunikaci s více než šesti milióny svých pojištěnců, s lékaři, s jednotlivými zaměstnavateli nebo třeba i exekutory. To vše se děje za pomoci Portálu, který je ale včleněn do informačního systému IZIP (VZP dosud platí za veškeré služby této společnosti 15 miliónů korun měsíčně), a vzhledem k nevýhodně uzavřeným smlouvám v minulosti není možné z něj ze dne na den vystoupit.

Proto správní rada na svém pondělním jednání musela rychle rozhodnout o zajištění služeb Portálu po 1. lednu 2013. To znamená, že bude muset získat čas a jednat o uzavření další smlouvy s IZIP s tím, že se uložilo řediteli VZP jednat o snížení nabídnuté ceny 7.067 mil. Kč včetně DPH nejméně o 15 procent, dále o výpovědních podmínkách (smlouva na dobu určitou a 6 měsíční výpovědní lhůta) a také o návrhu na majetkové vypořádání. Tedy tak, aby finanční ztráty byly co nejmenší.

Situace, do které se VZP dostala v důsledku minulých neodpovědných (či promyšlených?) rozhodnutí představitelů především za ODS a nynějších koaličních snah o uchvácení kontroly nad miliardami veřejných peněz ve zdravotnictví, nemá jednoduchá řešení. Dlouhodobě neuváženými a nekompetentními kroky jsou tak znejisťováni pojištěnci největší zdravotní pojišťovny, z čehož těží konkurenční zdravotní pojišťovny. To je pro KSČM absolutně nepřijatelné, nehodlá se podílet na těchto „hrátkách“.

Mgr. Soňa Marková a RSDr. Miroslav Opálka, poslanci Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…