Kalousek a John: Celý průběh debaty o netrefení na záchod a do záchodu

27.09.2012 9:45

Poslanecká sněmovna PČR, středeční odpoledne

Kalousek a John: Celý průběh debaty o netrefení na záchod a do záchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek

Dámy a pánové, já děkuji Poslanecké sněmovně, zejména rozpočtovému výboru za projednání této předlohy. Vzhledem k obsáhlému vystoupení mého předřečníka pokládám za fér, abychom si ujasnili, o čem vlastně hlasujeme, protože jsem měl pocit, že tady máme chvíli zdravotnickou osvětu, pak zase daňovou legislativu, pak zase konkurenční boj. Tak to rozdělme a pojmenujme to zcela jasně.

Z hlediska fiskální, zdůrazňuji fiskální, nikoliv humanitní, ale fiskální výhodnosti pro stát - já myslím, že tady prostě nemůže být sporu. Veřejným zdravotním pojištěním ročně protéká zhruba 230 miliard korun, na spotřební dani z tabáku vybere stát zhruba 45 miliard korun. Představa, že by všechny nemoci, chřipkou počínaje, transplantací srdce konče, byly z jedné čtvrtiny způsobeny kouřením, je zjevně absurdní. To znamená už jenom na bilanci veřejného zdravotního pojištění z tohoto cynického pohledu - zdůrazňuji, cynického pohledu, který nesdílím - ale zase nemá smysl tady někomu tvrdit něco, co není pravda. Nemá smysl tvrdit, že pro ten stát je to ztrátové. Ne, není. To znamená z tohoto cynického pohledu, který nesdílím, představa, že čtvrtina všech zdravotnických výkonů placených z veřejných zdravotních pojištění je způsobena kouřením, je zjevně pitomost. To znamená už jenom na bilanci veřejného zdravotního pojištění bohužel - zdůrazňuji - je spotřební daň z tabáku pro stát významný byznys. Pokud k tomu připočtu i to, co říkal předřečník, že to výrazně zkracuje lidský život zhruba o 10 až 15 let, no tak je k tomu potom nutné - a znovu zdůrazňuji, nesouhlasím s tím - ale bavíme-li se v aritmetických číslech, tak ministr financí je musí pojmenovat, tak zkrácení lidského života o 10 až 15 let se logicky pozitivně promítá na penzijním účtu, což je další významný přínos pro státní rozpočet.

Takže, prosím, nepřesvědčujme se tady o tom, že kouření je pro veřejné rozpočty státu ztrátové. Není. Je bohužel vysoce ziskové. A k tomu dodávám jako ministr financí, odpovědný za tyto bilance, pro českou společnost je samozřejmě kouření metlou, je špatné, rádi bychom se s tím vyrovnali, já s tím nesouhlasím, byť jako kuřák, ale máme-li s tím bojovat, musíme uvádět pravdivé argumenty. A fiskální argumenty, které uvádějí svatí bojovníci proti kouření, prostě pravdivé nejsou, z hlediska bilance veřejných rozpočtů je bohužel - a tisíckrát zdůrazňuji bohužel - pro stát mimořádně výhodné.

Tím se chci dostat k tomu, co tady vlastně projednáváme v tuto chvíli. V tuto chvíli tady neprojednáváme zákon o zdraví lidu, tady projednáváme novelu zákona o spotřebních daních, která vyplývá z dohody v rámci Evropské unie, že si zvýšíme spotřební daň z tabáku na nějakou minimální úroveň, ke které jsme se zavázali, o tom snad není možné pochybovat. Až budeme projednávat zákon o zdraví lidu, tak si tu daň zvyšme tisíckrát víc, omezme si to kouření kdekoliv. Já dobře vím, že můj vzácný kolega - mezi námi kamarády přezdívaný jako Limonádový Leo - už je píše a vyrábí. Já to všechno podpořím, protože má pravdu. Ale až budeme projednávat ten zákon o zdraví lidu - teď projednáváme, prosím pěkně, jenom evropskou harmonizační novelu o spotřební dani.

Nad rámec této novely je nezbytné - a k tomu jsme se zavázali, to prosím pěkně, musíme schválit, o něco více než jsme se zavázali, zdaňujeme řezaný tabák, protože si nemyslíme, že bychom měli nechat plátce spotřební daně utéct do balených cigaret. A pak je tady - a domnívám se, že to je to, co rezonuje touto Sněmovnou - pak je tady zásadní otázka v těch mantinelech, ve kterých jsme vázáni 6. Směrnicí EU, a dohodou je, zda legitimně budeme trochu vlídnější ve stejně zhoubném produktu. Domluvíme se na tom, že tabák, byť na něm stát vydělává, je zhoubný produkt a že společnost by si ho neměla přát.

Ale ve stejně zhoubném produktu, který si společnost nepřeje, byť na něm stát vydělává, tak ve stejně zhoubném produktu buď trochu víc budeme fandit domácímu výrobci, který tady nainvestoval, zaměstnává tady lidi, to je varianta vládního návrhu, anebo budeme trochu víc fandit těm dovozcům, kteří tady o to méně investovali a méně tady zaměstnávají, ale možná mají o to více času obíhat malostranské hospody.

O tom nemůže rozhodnout vláda ani ministr financí, o tom prostě rozhodnete vy, jako suverén. Já říkám, protože rád pojmenovávám věci pravými jmény, ano, v rámci platných legitimních pravidel vláda na můj návrh, nikoliv víc než je povoleno, ale v rámci platných pravidel, trochu víc zvýhodnila domácího výrobce, který tady investoval, podpořil tady domácí ekonomiku, zaměstnává tady lidi, platí za ně sociální pojištění. V rámci jiných, stejně platných pravidel, může kdokoliv z vás podpořit dovozce zahraničního zboží, který má možná dostatek zdrojů, má spoustu jiných nákladů, ale to už nechám na vás. Hezký den.

Poslanec Radek John

Vážené dámy, vážení pánové, předstupuji s návrhem na vrácení tohoto zákona do druhého čtení na základě krize, která je způsobena metylovou aférou, a tím, že stát naprosto nezvládl kontrolu nad trhem a dokonce prohibicí vyklidil v této chvíli místo pro výrobce černého trhu. Ti chycení jsou dva packalové, rozhodně to není ta lihová mafie, která tady operovala. My jsme měli důkazy už v roce 2008, kdy v Moravskoslezském kraji 50 % lahví bylo pančovaných, a tato lihová mafie není postižena zásahem policie. A právě tento zákon o spotřebních daních nám umožní, když s ním budeme dobře zacházet, zavřít legislativně dveře lihové mafii, neboli těm, kteří léta provádějí miliardové daňové úniky a nyní způsobili smrt více než 25 lidí. Jde o to, že v reakci na metylalkoholovou aféru se vláda přihlásila k opatřením, která omezují legislativně černý trh a dokonce naznačuje, že by vyšla vstříc požadavkům výrobců alkoholu, kdy by kolky na alkohol byly placeny, v nich už i spotřební daň, to znamená stejně jako je tomu u cigaret, kde se zamezilo úniku kolků na černý trh.

Pokud nebude spotřební daň rovnou placena z kolku, tak až teď se vytisknou nové kolky, bude otázka jenom dní, kdy uniknou na černý trh a kdy se dostaneme do stejné situace. To znamená, zase budeme mít nové kolky i na lahvích s pančovaným alkoholem, protože lihová mafie - opakuji - není tím úspěchem policie dotčena. To je opravdu otázka dvou packalů, hlupáků, lidí nevzdělaných, kteří se chtěli obohatit, a není to ta sofistikovaná lihová mafie, která tady velmi úspěšně operuje.

Kdybychom vrátili tento zákon do druhého čtení, tak je možné legislativně věc ošetřit, tzn., udělat kolek ceninou, zavést placení spotřební daně už rovnou na kolku, zarazit prostě možnost, že za měsíc bude vláda vyhlašovat další prohibici, protože na nových kolcích, nové kolky budou na lahvích s pančovaným alkoholem, opět, to je bod jedna.

Bod dvě, vláda slibuje zvýšení spotřební daně z metanolu, což je velmi rozumné opatření, a je třeba znevýhodnit tuto šílenou metodu pančování alkoholu, a to všechno můžeme udělat, pokud vrátíme tento zákon do druhého čtení a již na příští schůzi potom může proběhnout druhé a třetí čtení, takže ve sbírce zákonů může ta legislativní obrana proti lihové mafii, která, znovu opakuji, není zničena, tak již na podzim může být legislativa hotová. Takže proto navrhuji opakování druhého čtení a dopracování těchto návrhů, které by skutečně zničilo nebo pomohlo ničit lihovou mafii. Děkuji.

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek

Pane předsedo Radku Johne, ve vší úctě a sympatiích, tohle prostě není pořad na vlastní oči. tohle je seriózní debata o legislativní předloze, která je především a prvořadě naplněním našich závazků vůči evropské směrnici, kde jsme si vyjednali, že tu spotřební daň navýšíme ve dvou krocích, nikoli v jednom. Tohle je ten druhý nezbytný krok a musíme ho zvládnout.

Vaše představy o kolcích, vaše povrchní představy o lihové mafii, vaše novinářské představy o něčem, co si zaslouží svoji hlubokou technickou diskusi a rozhodnutí, prosím, nechť je na základě jednání expertního týmu seriózní předlohou k řešení problému, který tady zjevně existuje. Ale neohřívejte si tady polívku na evropských normách. Jsem hluboce přesvědčen, že vůbec nevíte, o čem mluvíte.

Když řeknete, že jste zaslechl, že by měla být navýšena spotřební daň z metanolu, dovolte, abych vás informoval, že nemůže být navýšena, protože tam žádná není. Takže když něco není, tak to nemůže být navýšeno. Kriste pane, přečtěte si aspoň někdy něco o tom problému, o kterém tady naprosto bezuzdně plkáte.

Poslanec Vít Bárta

Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, slyšeli jste bigotního katolíka, jak tady ve sněmovně řekl Kriste pane. Myslím si, že by pan ministr Kalousek měl respektovat alespoň základní ideové rámce své konzervativní strany.

Zároveň mě velmi fascinuje to, jak na vlastní oči tady někdo viděl nebo neviděl. Myslím si, že kdyby pan ministr financí na vlastní oči viděl tu tragédii, kterou způsobil mj. tím, že ministr vnitra Radek John na konkrétní věci v oblasti daní, a především v souvislosti s tím, aby se zavedla možnost policie odposlouchávat přesně v té oblasti, kterou nyní policie vyšetřuje, přesně v té souvislosti s lihovou aférou, tak by tato situace nenastala.

Přál bych panu ministrovi financí na vlastní oči, aby si připomenul zápisy z jednání vlády, přesně k tomuto tématu. Kriste pane, pane ministře. (potlesk)

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek

Jenom zdvořilou poznámku. Nebudu tak emotivně křičet, jako můj předřečník. Jenom když byl vzpomenut ministr vnitra Radek John, tak bych rád podotkl něco, co všichni víme a možná je dobré si to připomenout. Ministr vnitra Radek John na tom ministerstvu vnitra s bídou trefil na toaletu. Ministerstvo tam řídil můj předřečník, a proto to taky teď tak vypadá.

Poslanec Radek John

To je taková sprosťárna, jako kdybych řekl, že pan Kalousek se s bídou trefí do toalety. A podle vašich mozkových výkonů to tak vypadá. (Potlesk)
Já bych ráda panu ministru Kalouskovi, který mi tady říká, že bych si měl něco přečíst, řekl, že si měl před 8 lety přečíst, co jsme psali o lihové mafii. Nebylo by došlo k počtu mrtvých, ke kterému došlo. My jsme měli rozhovory s těmi, kteří savem denaturují líh a kteří distribuují tu věc, v roce 2008. Kdyby si pan ministr byl přečetl toto, mohla být dávno legislativní opatření a neměl by dneska na svědomí mrtvoly. Situace v Moravskoslezském kraji je dneska taková, že ta lihová mafie má nejenom barely, ale má bazény plné alkoholu, ve kterých tím savem ty bazény denaturuje, neboli sen každého alkoholika v Moravskoslezském kraji, bazény plné pančovaného alkoholu, které půjdou do distribuce. A tady se budou měsíce radit experti, kteří zaspali několik let roz voj lihové mafie. Takže výkon pana ministra financí tváří v tvář pětadvaceti mrtvým a patnácti tisícům litrů metanolu v alkoholu v této zemi jsou cynická, hulvátská a nesnesitelná. Děkuji. (Potlesk)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce