Klaus: V česko-ázerbajdžánských vztazích máme na co navazovat

06.04.2012 8:50

Projev na státní večeři u příležitosti návštěvy prezidenta Ázerbájdžánské republiky.

Klaus: V česko-ázerbajdžánských vztazích máme na co navazovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Vážený pane prezidente, vážená paní Alijevová, vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych Vás u příležitosti Vaší státní návštěvy zde na Pražském hradě ještě jednou přivítal. Jsem velmi rád, že za méně než rok, který uplynul od mé loňské návštěvy Baku, máme příležitost pokračovat v našem započatém dialogu, diskutovat jak vývoj uvnitř našich zemí, tak aktuální témata v mezinárodních vztazích, ale hlavně možnosti a perspektivy vzájemné spolupráce.

Vím, vážený pane prezidente, že nejste v Praze v roli prezidenta poprvé. Vzpomínám na naše setkání při summitu Východního partnerství před třemi lety, organizovaného v rámci našeho předsednictví Evropské unie. Věřím, že Vaše dnešní návštěva přinese nadějně se rozvíjejícím česko-ázerbajdžánským vztahů nový, velmi potřebný impuls.

Máme v nich na co navazovat.  Naše ekonomická spolupráce započala hluboko v dobách komunismu a výrobky českého průmyslu jsou na ázerbájdžánském trhu i ve Vašem průmyslu dobře známy. Přímé vztahy však můžeme rozvíjet až v posledních dvaceti letech, poté, co Vaše republika získala samostatnost. Je velmi potěšující, že intenzita našich vzájemných vztahů na všech úrovních vzrůstá. Velmi tomu napomohlo zřízení našich zastupitelských úřadů v Praze a Baku, dobrá práce velvyslanců a zavedení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Baku. Za zmínku stojí rostoucí počet vzájemných návštěv na vysoké politické úrovni i sílící kontakty v podnikatelské sféře. Vrcholem jsou pochopitelně prezidentské státní  návštěvy, jako byla má loňská v Baku a jakou je dnes Vaše přítomnost, pane prezidente, zde v Praze.

Loni v květnu jsme měli příležitost poznat, jakým rychlým a dynamickým rozvojem Vaše krásná země prochází. Seznámili jsme se s ambiciózními plány, které připravujete a už realizujete. České firmy mají o účast na Vašem ekonomickém rozvoji velký zájem. Již existuje řada úspěšných příkladů takové spolupráce v oblasti průmyslu, budování infrastruktury, dodávek strojů a technologií i spotřebního zboží, na které můžeme navazovat a nacházet nové příležitosti.

Chci na tomto místě zdůraznit, že pro Českou republiku se Ázerbájdžán stal strategickým partnerem – jedním z nejvýznamnějších dodavatelů ropy pro naše hospodářství. Přejeme si tuto relaci dále rozvíjet. Máme zájem o účast v energetických projektech, které připravujete, máme zájem o stabilní a dlouhodobé vztahy i v dalších oblastech jako je kulturní výměna, školství a turistika, která se velmi slibně rozvíjí.

Přejeme si, vážený pane prezidente, aby se Vaše země, ležící v politicky velmi komplikovaném regionu, těšila stabilitě a mírovému rozvoji. Přejeme Vám, aby se mírovými prostředky podařilo vyřešit konflikt, který komplikuje situaci ve Vaší zemi již tak dlouhou dobu. Přejeme si, aby neeskalovala situace i v dalších ohniscích napětí a nestability, která jsou relativně blízko Vaší zemi. Česká republika vždy podporovala a bude podporovat všechny mezinárodní akce a iniciativy, které k tomuto cíli povedou.

Vážený pane prezidente, jsem přesvědčen, že Vaše návštěva v České republice bude pro naše vzájemné a všestranné vztahy významným impulsem. Věřím, že si z této Vaší návštěvy odvezete stejně příznivé dojmy a pocit přátelství, které jsem já a moje delegace zažil loni v Ázerbájdžánu.

Dovolte mi, vážený pane prezidente, abych pozvedl číši a připil na spolupráci našich zemí, na šťastnou budoucnost občanů Vaší země a na zdraví Vás a Vašich blízkých.

Václav Klaus, Rudolfova galerie, Pražský hrad, 5. dubna 2012

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: klaus.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…