Konečná (KSČM): Nečinnost MŽP ve věci fotovoltaiky není zřejmě náhodná

11.02.2013 17:46

Fotovoltaické elektrárny budou představovat v době ukončení jejich životnosti nebezpečný elektroodpad, jehož likvidaci bude muset někdo financovat. Odpověď na otázku, kdo bude onen „někdo“, by mělo dát ministerstvo životního prostředí. A mělo by ji dát rychle.

Konečná (KSČM): Nečinnost MŽP ve věci fotovoltaiky není zřejmě náhodná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

V současné době míří v Poslanecké sněmovně do závěrečného čtení novela zákona o odpadech. V rámci této novely navrhuje jeden z poslanců ODS, aby provozovatelé fotovoltaických elektráren byli zbaveni povinnosti odvádět finanční prostředky do fondu, který bude v budoucnu sloužit jako zdroj financování likvidace tohoto nebezpečného odpadu. Místo toho reprezentant ODS navrhuje, aby finanční prostředky do fondu odváděli výrobci fotovoltaických panelů.

Je přitom jisté, že nelze českým zákonem zavázat k podobné povinnosti výrobce již instalovaných panelů, kteří sídlí mimo Českou republiku nebo v některých případech již ani neexistují. Naopak provozovatelé fotovoltaických elektráren dnes čerpají nadstandardní zisky díky štědré státní dotaci a budou je čerpat ještě více než deset let. A přesto jsou z nějakého mně neznámého důvodu ze strany ODS podnikány kroky, které by měly zajistit, že solární byznysmeni nezaplatí státu na likvidaci nebezpečného elektroodpadu ani korunu. ODS tak připravuje situaci, kdy v okamžiku ukončení životnosti fotovoltaických elektráren budou jejich likvidaci platit obce a občané České republiky. Jako by už nezaplatili dost díky neustále rostoucí ceně elektrické energie.

Vyzývám proto nejenom k odmítnutí hanebného pokusu ODS zrušit zákonnou povinnost provozovatelů fotovoltaických elektráren platit příspěvky na likvidaci budoucího nebezpečného odpadu. Vyzývám také ministra životního prostředí Tomáše Chalupu, aby neprodleně vydal prováděcí vyhlášku, kterou bude stanovena výše těchto příspěvků.

Ona totiž již téměř roční nečinnost MŽP v případě povinnosti vydat vyhlášku a současná aktivita některých poslanců ODS ve prospěch solárních byznysmenů nejspíš nebude pouhou náhodou.

 

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Parlamentu ČR

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL