Kotzian (ODS): Brno ušetří miliony za elektřinu a plyn

19.04.2013 14:20

S cílem ušetřit za nákup energií se město Brno rozhodlo pro centrální nákup elektrické energie a zemního plynu. Magistrát města Brna oslovil úřady městských částí, městské akciové společnosti a příspěvkové organizace zřizované městem Brnem a městskými částmi s nabídkou využít hromadnou elektronickou aukci obou komodit a ušetřit tak finanční prostředky.

Kotzian (ODS): Brno ušetří miliony za elektřinu a plyn
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

K centrálnímu nákupu elektrické energie přistoupilo 69 subjektů (městských částí, příspěvkových organizací a obchodní společnost) s celkovým počtem 1314 odběrných míst.

K centrálnímu nákupu zemního plynu přistoupilo 52 subjektů (městských částí, příspěvkových organizací a obchodní společnost) s celkovým počtem odběrných míst 163.

„Díky tomu, že dodavatel komodity bude vybrán pro větší množství odběratelů současně a zároveň výběr proběhne transparentně v elektronické aukci, ušetří město Brno, jeho městské části a příspěvkové organizace značné finanční prostředky,“ řekl 1. náměstek primátora Robert Kotzian.  

Výhodou centrálního nákupu je maximalizace úspor díky velkoobjemové zakázce, výhodou elektronické aukce je transparentnost procesu výběru dodavatele.   

Průběh výběru dodavatele a dosažené úspory

První fází procesu bylo výběrové řízení obálkovou metodou. Již po otevření obálek bylo dosaženo úspory ve výši 6,4 mil. Kč u elektrické energie, což představuje více než 27 % úspory oproti tomu, co je placeno nyní. U zemního plynu byla nejnižší nabídnutá cena o 734 tisíc Kč, tedy o více než 5 %, nižší než je současný stav.

Nástavbou obálkové metody je hodnocení nabídek pomocí elektronické aukce, která se uskuteční v příštím týdnu. V rámci elektronické aukce bude během 45 minut možné nabídnout nižší cenu, než byla nejnižší dosažená při otevření obálek. Při každé nové nabídce se čas prodlužuje o pět minut. Pokud během pěti minut nikdo nenabídne cenu nižší, aukce končí.       

Předmětem soutěže je neregulovaná cena za komoditu (elektrickou energii a zemní plyn) na požadovanou dobu plnění, tedy cena bez distribuce a ostatních regulovaných poplatků a bez DPH.

Smluvní vztah o dodávce energií bude v první fázi uzavřen na dobu od 1. 7. 2013 do 30. 6. 2014. Jednotlivé organizace a úřady městských částí se dle svých současných smluv budou připojovat buď hned od července 2013, nebo od ledna 2014.

Veřejná elektronická aukce se uskuteční ve Sněmovním sále na Nové radnici, Dominikánské nám. 1, v termínech:

pondělí 22. 4. 2013 ve 13.00 hodin: soutěžit se bude elektrická energie (elektronická aukce začne v 13:15 hodin)

čtvrtek 25. 4. 2013 v 10.00 hodin: soutěžit se bude zemní plyn (elektronická aukce začne v 10:15 hodin)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…