Kožušník (ODS): Střední Amerika se přidruží k EU

12.12.2012 5:46

Evropská unie otevřela dveře volnému obchodu se zeměmi Střední Ameriky. Poprvé od vstupu Lisabonské smlouvy posvětil Evropský parlament tzv. "biregionální" dohodu.

Kožušník (ODS): Střední Amerika se přidruží k EU
Foto: ods.cz
Popisek: Europoslanec Edvard Kožušník

Dohoda o přidružení mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Střední Amerikou na straně druhé, kterou schválil Evropský parlament, má za cíl postupně vytvořit zónu volného obchodu a otevřít trhy pro služby, hlavní zemědělské produkty, výrobky zpracovatelského průmyslu, produkty rybolovu a veřejné zakázky.

Koordinátor frakce Evropských konzervativců a reformistů v Evropském parlamentu pro vztahy se zeměmi Latinské Ameriky Edvard Kožušník označil Dohodu za příležitost pro vznik evropských norem, vytvoření otevřeného trhu s veřejnými zakázkami, posílení ochrany duševního vlastnictví, stejně jako rozvoj průmyslové spolupráce či elektronického obchodu.
 
Vedle toho český europoslanec zdůraznil také citlivost problematiky lidských práv ve vzájemných vztazích mezi EU a zeměmi Střední Ameriky. „Naše budoucí spolupráce představuje více než běžný volný obchod. Důležitou otázkou pro další rozvoj vzájemných vztahů bude zejména stabilita celého regionu, právní stát a právní jistota, tak potřebná nejen pro všechny evropské podniky působící v regionu Střední Ameriky. V neposlední řadě nemohu opomenout otázku demokracie a ochrany lidských práv. Všichni naši partneři, s nimiž nás pojí takto úzké vztahy, musí v této oblasti garantovat standard obvyklý na východním břehu Atlantiku. I proto jsem velkým podporovatelem začlenění doložky o lidských právech do uzavírané Dohody,“ dodal Kožušník, který se dlouhodobě věnuje problematice ochrany lidských práv v tomto regionu.
 
Kožušník se dlouhodobě snaží zprostředkovávat spolupráci mezi zeměmi Latinské Ameriky a Českou republikou. Naposledy v říjnu tohoto roku se mu podařilo přivézt do České republiky prezidentku Nadace EU a Latinská Amerika EU-LAC, a někdejší eurokomisařku Benitu Ferrero-Waldner, která v Praze prezentovala možnou spolupráci obou regionů jak v diplomatické oblasti, tak i podnikatelské příležitosti. „Region nejen Střední Ameriky, ale celá Latinská Amerika, jsou rychle se rozvíjející trhy, které téměř nebyly zasaženy ekonomickou krizí a dosahují trvalého vysokého růstu a jejich velikost představuje více než 600 mil. obyvatel,“ neopomenul k významu vzájemné spolupráce obou regionů zdůraznit Kožušník.

Edvard Kožušník
poslanec EP

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Edvard Kožušník

  • ODS
  • Svět není ani černý ani bílý
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Stále se věnuji tématu aplikace práva v době tzv. covidové

23:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Stále se věnuji tématu aplikace práva v době tzv. covidové

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k době covidové.