Kubíček (Svobodní): Povinná sociální platební karta

13.02.2012 6:24

Problémy s vyplácením dávek reforma nekončí. Čeká nás vydávání plastikových kartiček pro všechny, kteří dávky pobírají. Úřady práce s nimi podepíší smlouvu o založení účtu u České spořitelny a vydají jim platební kartu. Všechny pohyby na kartě budou bedlivě sledovat.

Kubíček (Svobodní): Povinná sociální platební karta
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

V podstatě jde o platební kartu, na kterou se natiskne celá řada osobních údajů. Ministerstvo má představu, že karta bude používána jako identifikační, autorizační a dobrovolná platební.

 Na stránkách reformy ministerstvo uvádí: "Karta bude obsahovat jméno a příjmení, číslo karty, rodné číslo (bude uvedeno na zadní straně, aby při identifikaci nebylo ihned vidět, dokud ji držitel nedá z ruky), podpis a fotografie (řada bank dává na své karty fotografii, není nic neobvyklého). U osob zdravotně postižených bude karta obsahovat stupeň mimořádných výhod. Obdobné identifikační údaje naleznete na řidičském nebo občanském průkazu. Oba dva průkazy obsahují fotografii, podpis a rodné číslo, potencionální riziko zneužití se tedy nezvyšuje."

 Nechápu, proč duplikují obsah občanského průkazu. U občanských průkazů má naopak po zavedení základních registrů dojít k odstranění celé řady osobních údajů a má být použit bezvýznamový identifikátor. Sociální karty jdou tedy zcela proti trendu v ochraně osobních údajů.

 Ministerstvo si vymyslelo, že tuhle kartu vydá prostřednictvím nějaké banky všem příjemcům sociálních dávek. Každému zřídí nový účet v bance a ta vydá kartu s výše uvedenými osobními údaji. Bance pak pošle peníze a seznam dávek a banka zajistí výplatu -- nabije karty. Těm, kteří si dávky nechávají zasílat převodem do jiné banky, je bude i nadále vyplácet přímo Úřad práce, zbytečnou kartu ale přesto dostanou. Bance tedy předá zbytečně celou řadu osobních údajů a navíc bude sloužit jako dealer -- smlouvy o otevření běžného účtu se budou sjednávat přímo na Úřadech práce.

 Pro banku se asi jedná o zajímavé klienty. Budou to totiž ti, kteří si doposud nechávali dávky vyplácet hotově a žádný účet v bance zatím nemají. Platí vše hotově a nejsou tak dostatečně pod dohledem systému velkého bratra. S kartičkou se to změní. Každou transakci na kartě musí před jejím provedením banka u státu ohlásit a autorizovat. Trvá to jen zlomek vteřiny, ale platba bude pak u ministerstva pěkně zapsaná.

 Reforma to zdůvodňuje tak, že u některých typů dávek dochází ke zneužívání, a proto chtějí mít možnost zamezit nákupu alkoholu nebo úhrady v hernách. Časem ale předpokládají zavedení nějakého elektronického daňového dokladu. Obchod by rovnou zatepla přeposlal celou účtenku -- detailně rozepsanou a počítačem analyzovatelnou. Stát tak bude mít detailní přehled o tom, co kdo kdy a kde kupoval.

 Výměnou za sociální dávky se občan vzdává další části svého soukromí. Když to na této skupině vyjde, přidají důchodce. A když už ti, kteří jsou upláceni státem, budou dávat údaje povinně, určitě se je podaří přesvědčit, že kvůli vyšší bezpečnosti by měl stát ukládat transakce úplně všech občanů. A spolu s ním i nadnárodní banka a mezinárodní karetní společnost.

Jiří Kubíček je místopředsedou pražských Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.