Langšádlová (TOP 09): Nezdaněné stravenky – Věci veřejné si protiřečí

02.11.2011 14:56

Dovolím si uvést několik poznámek v textu předsedy VV Radka Johna, který zdůvodňuje nutnost zachování daňového zvýhodnění stravenek.

Langšádlová (TOP 09): Nezdaněné stravenky – Věci veřejné si protiřečí
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová

Radek John celý systém považuje za velmi výhodný. Jistě, systém je velmi výhodný pro zaměstnavatele i zaměstnance, kteří stravenky poskytují a přijímají. Nevýhodný zůstává pro ty, kteří jej prostřednictvím státu sponzorují. Tedy pro zaměstnance a zaměstnavatele, kteří daňově zvýhodněné stravenky nepoužívají.

Argument o prospěšnosti pravidelného stravování bych uznala za relevantní, pokud by se jednalo pouze o tento jeden účel použití. Nicméně za daňově zvýhodněné stravenky lze nakupovat zboží i služby, které se stravováním mají pramálo společného. Zjistilo se dokonce, že stravenky slouží jako platidlo i v různých erotických klubech. Chceme vážně na tyto účely přispívat ze svých daní?

Za zcela absurdní považuji následující tvrzení Radka Johna: „finanční prostředky se (prostřednictví stravenek) vrací zpět do oběhu, pomáhají živé ekonomice a neleží „ladem" na účtech. Což opět v ekonomicky svízelné současnosti není zanedbatelné." To bychom mohli zrovna navrhnout, že zaměstnanci Státní tiskárny cenin dostanou jako zaměstnanecký benefit daňově zvýhodněné bankovky. Dostanou příkaz je okamžitě utrácet, aby neležely ladem a pomohly živé ekonomice. Ale vážně. Snahu řešit hospodářskou situaci inflací jsme v minulosti zaznamenali mnohokrát. Vždy vedla k totálnímu rozvratu ekonomiky.

Pokud se Věci veřejné prohlašují za „sociální svědomí koalice", proč přihlížejí, když nízkopříjmový poplatník bez stravenek přes daňový systém dotuje poplatníka s vyšším příjmem a stravenkami? Daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů totiž narušuje základní princip daňového systému, ke kterému se veřejné hlásí i Věci veřejné. Podle tohoto principu odvádí poplatník s vyšším příjmem na dani z příjmu více než poplatník s nižším příjmem. Daňové úlevy tento princip nabourávají, a vedou tak i k porušení solidarity, která je v daňovém systému zabudována, a kterou Věci veřejné neustále zdůrazňují.

Helena Langšádlová,
místopředsedkyně TOP 09, poslankyně

Více:
Babák (VV): Stravenky budeme prosazovat i nadále

##PROFIL 2282##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Napravíme všechny křivdy Fialovy vlády. Osobně to garantuju

22:12 Zaorálek (SOCDEM): Napravíme všechny křivdy Fialovy vlády. Osobně to garantuju

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k plánům Sociální demokracie.