MO: Španělé vynahradí újmu způsobenou technickými potížemi na letounech CASA

29.01.2012 10:30

Dvouletá snaha českého ministerstva obrany v souvislosti s dodávkou španělských letadel CASA přináší první významný výsledek.

MO: Španělé vynahradí újmu způsobenou technickými potížemi na letounech CASA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Tím je podle ministra obrany Alexandra Vondry nedávno se zástupci výrobce, kterým je španělská firma EADS, podepsaný dodatek ke smlouvě. Výhodná dohoda pro Ministerstvo obrany ČR mimo jiné obsahuje i skutečnost, že výrobce vrátí jeden dvoumístný letoun L-159, který byl předmětem směny.

„Jinými slovy to lze nazvat slevou z kupní smlouvy, a to slevou podstatnou. Španělská strana vyčísluje hodnotu tohoto letounu na 4,2 milionu Euro. Podotýkám, že armáda kvůli výcviku dvoumístné letouny L-159 potřebuje a je v plánu navýšení jejich počtu,“ upřesnil ministr Vondra na tiskové konferenci v pátek 27. ledna 2012. Spolu s ním se setkání s novináři zúčastnili náměstek Rudolf Blažek a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek.

Další kompenzací jsou podle slov ministra dodávky náhradních dílů za 4,6 milionů korun. Třetí plus spočívá v tom, že byla prodloužena záruka na všechna čtyři letadla, a to o dva a ž dvanáct měsíců. Záležet bude na datu předání jednotlivých letadel v bezvadném stavu.

Právě tuto skutečnost podtrhl náměstek Blažek: „Původní smlouva měla řadu nejasných ustanovení, a proto muselo dojít k tomuto narovnání dohodou mezi třemi stranami. Tedy mezi ministerstvem, Omnipolem a výrobcem EADS. Dohoda je velmi významným úspěchem . Za nejdůležitější pokládám, že dohoda jasně deklaruje, že pokud k 31. květnu 2012 nebudou dodány všechny letouny v bezvadném stavu, včetně sytému DAS  (systém ochraňující letoun před raketami, bez něhož nelze transportní letouny nasadit v Afghánistánu – pozn. autora) můžeme odstoupit od smlouvy. Po těch letech peripetií jsem přesvědčen, že dodavatel pro splnění dodávky udělá maximum a prodloužení záruky je pro výrobce velkým motivačním prvkem.“

Ministr obrany připomněl, že jednání s výrobcem byla tvrdá a přitom korektní. Dokumenty, z nichž výhodná dohoda pro Českou republiku plyne, byly podepsány letos 20. ledna.

Letouny CASA měly od začátku minulého roku problémy s avionikou. Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek dokonce proto na podzim roku 2011 zakázal po opakované závadě naváděcích přístrojů provozování těchto letadel.

Na tiskovce generál Picek uvedl: „Dnes se vrací ze Sevilly první opravený letoun podle našich požadavků. Spolu s dalšími třemi letouny po opravě absolvují testovací lety, kde potvrdíme bezchybnost fungování navigačních a spojovacích prostředků. Teprve až budeme akceptovat na všech čtyřech letadlech odstranění těchto závad a po dodávce provozního systému DAS, předpokládáme, že provedeme plnohodnotné vojskové zkoušky, které budou probíhat jak na území ČR, tak ve velké Británii.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…