MŠMT: Kvůli azbestu byl zahájen státní zdravotní dozor

24.12.2011 19:01

V souvislosti s možným výskytem nebezpečného azbestu v budovách škol obdrželo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy informaci od hlavního hygienika ČR Michaela Víta, že už tento týden byla zahájena dotazníková akce jako první etapa státního zdravotního dozoru. Akce by měla detailně zmapovat stav objektů, které vytipovala Česká školní inspekce vzhledem k azbestu jako rizikové.

MŠMT: Kvůli azbestu byl zahájen státní zdravotní dozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Ministerstvo školství má eminentní zájem na rychlém řešení. Jde nám především o zajištění odpovídajících podmínek pro výuku a odpovídajícího pracovního prostředí pro pedagogy,“ říká ministr Josef Dobeš.

První náměstek ministra školství Ladislav Němec se zúčastnil jednání Rady vlády pro zdraví a životní prostředí, kde bylo řešení problému s budovami postavenými z tzv. boletického panelu hlavním tématem. Právě při rekonstrukcích těchto budov by mohl azbest unikat do okolí.

 Kromě MŠMT jsou zde zainteresována také ministerstva zdravotnictví, kultury, pro místní rozvoj a v neposlední řadě také obce. "Je to mezirezortní problém, který je třeba pojmout systémově," vysvětluje Ladislav Němec.

 V rámci dotazníkové akce státního zdravotního dozoru budou osloveni ředitelé vytipovaných škol a příslušné stavební úřady. Po vyhodnocení této akce bude následovat druhá etapa státního zdravotního dozoru, v rámci které proběhnou měření výskytu azbestových vláken v objektech.

 "Je třeba zjistit, u kterých budov z boletického panelu byla provedena rekonstrukce, zda při ní byla dodržena všechna bezpečnostní pravidla a kde se rekonstrukce dotčených budov teprve plánuje," vysvětluje náměstek. Výsledky šetření by mohly být známy koncem února.

 U škol, kde to bude třeba, pomůže MŠMT zajistit zřizovatelům náhradní prostory pro výuku. "Nyní potřebujeme získat relevantní data a vyčíslit finanční nároky," dodává L. Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…