MZV: Šéf diplomacie byznysu pomáhá

11.12.2012 13:23

Ad: Hillary a Westinghouse míní, Brusel mění.

MZV: Šéf diplomacie byznysu pomáhá
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Pan Páral v komentáři k Temelínu a lobbování Hillary Clintonové v Praze cílí své výtky na ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Napsal o něm, že „o podobném lobbování za zájmy českých firem se vyjadřuje poměrně opovržlivě a ekonomickou diplomacii moc za diplomacii nepovažuje“. Není to pravda, ministr Schwarzenberg považuje ochranu našich ekonomických zájmů za zásadní součást práce diplomatů a hlavně za zásadní součást své práce. Důraz, který na to klade, dosvědčí každý, kdo se s ním v zahraničí nebo doma potkává.

Od jeho nástupu na ministerstvo je značná pozornost věnována právě podpoře českých firem v zahraničí, reorganizaci a zefektivnění této podpory a mnohem aktivnější a širší komunikaci s českými podnikateli a svazy. Divím se, že si pisatel nevšiml ani podnikatelských misí, které vedl ministr, ani několika desítek odborných seminářů připravených MZV, například věnovaných obchodním příležitostem v Asii nebo Jižní Americe. Divím se, že si nevšiml ani prezentací a setkávání všech vyjíždějících velvyslanců s podnikateli.

V jednom může mít ovšem pan Páral pravdu: ministr Schwarzenberg skutečně nemá příliš v oblibě slovní spojení „ekonomická diplomacie“. Podpora byznysu a ekonomických zájmů je totiž součástí diplomacie, nikoli jejím přívlastkem.

Vít Kolář
tiskový mluvčí MZV

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Aby byl mír, musí být socialismus

6:03 Prokšanová (KSČM): Aby byl mír, musí být socialismus

Přepisování historie je další kamínek do mozaiky rozkladu české společnosti, kterou už dávno atomizo…