Mach (Svobodní): Vláda zradila veškeré pravicové hodnoty

15.09.2012 19:23

Před volbami ODS i TOP 09 slibovaly, že nebudou zvyšovat daně. Ve skutečnosti je zvyšují jako nikdo před tím.

Mach (Svobodní): Vláda zradila veškeré pravicové hodnoty
Foto: Svobodni.cz
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Nejprve od roku 2010 zvýšili daň z příjmu fyzických osob o 1200 Kč ročně (nazvali to "povodňová stokoruna"). Pak zavedli srážkovou daň 15 % z úroků ze stavebního spoření. Zavedli nejprve zdanění důchodů pro důchodce s celkovými příjmy nad trojnásobkem průměrné mzdy a nyní chystají zrušení slevy na dani z příjmu pro všechny pracující důchodce. Zavedli 50% daň z podpor ke stavebnímu spoření. Zvýšili dálniční poplatek pro osobní auta z 1200 Kč na 1500 Kč a mýtné pro nákladní vozy zvedli o čtvrtinu. Zvýšili sazby daně z cigaret z 2,05 Kč na 2,10 Kč/kus a volného tabáku z 1340 na 1400 Kč na kilogram. Pro řidiče jezdící na plyn zavedli od 1.1.2012 daň ze stlačeného zemního plynu ve výši 500 Kč za tunu. Zvýšili spodní sazby DPH z 10 % na 14 % u potravin, léků, tepla, vody, dopravy, knih a dalších položek a již chystají další zvýšení DPH na 15 % a 21 %. Zavedli 32% daň z povolenek na emise při výrobě tepla a elektřiny. Chystají zavedení daně z vína 10 korun za litr. Chystají zrušení slev na dani pro živnostníky a zvýšení daně z příjmu fyzických osob z 15 na 22 % pro lidi s příjmy nad čtyřnásobkem průměru a zrušení stropu pro placení zdravotního pojištění. Plánují zvýšení daně z převodu nemovitosti ze 3 % na 4 %.

 Slibovali stop zadlužování. V roce 2010 zvýšili státní dluh o 166 miliard, v roce 2011 o dalších 155 miliard. Jen za první pololetí 2012 zvýšili dluh o dalších 72 miliard korun. Zatímco v roce 2008 vycházel podíl na státním dluhu na jednoho obyvatele 112 tisíc korun, na konci roku 2012 to bude 156 tisíc korun.

 Nezrušili jediný zbytečný úřad, naopak zavedli několik nových. Zřídili Generální inspekci bezpečnostních sborů, Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí, Centrální registr přestupků a chystají se zřídit Úřad pro kontrolu financování politických stran a Úřad pro veřejné financování a plánují vytvořit Grantovou agenturu na podporu sportu.

 Ani o kousek nezmenšili byrokratické státní přerozdělování a dotace. Naopak zavedli několik nových dotačních programů, včetně investičních pobídek pro filmový průmysl nebo dotace pracovních míst.

 Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj tvořily celkové výdaje vlády v roce 2008 41,2 % hrubého domácího produktu, zatímco v roce 2012 vláda rozhoduje již o 43,3 % HDP. Příjmy vlády z daní, poplatků a dalších plateb vzrostly z 39 % v roce 2008 na 40,8 % v roce 2012. Vláda nás oškubává, kde se dá, a stále více a více nás zadlužuje u nadnárodních bank.

 Příznivci státního přerozdělování, zadlužování a zvyšování daní jsou v parlamentu hojně zastoupeni v podobě ODS, TOP09 či ČSSD. Občané, kteří si nepřejí zvyšování daní a státního dluhu, v parlamentu zatím zastoupeni nejsou. Než se tak stane, čekejme jen další růst daní a dluhů a hospodářskou stagnaci.

Petr Mach je ekonom a předseda Strany svobodných občanů

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…