Ministerstvo kultury plní slib: grantové programy posílí o cca 40 milionů korun

12.02.2013 8:58

Vedení ministerstva kultury se před dvěma týdny sešlo s předsedy některých grantových komisí kvůli snížení prostředků na grantové programy. K nim muselo ministerstvo přistoupit z úsporných důvodů, protože i jeho reálný rozpočet je oproti loňsku o 150 milionů korun nižší.

Ministerstvo kultury plní slib: grantové programy posílí o cca 40 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Přesto se vedení ministerstva zavázalo, že se pokusí finanční prostředky na granty dodatečně navýšit 2 na podpoře živého umění a literatury mu totiž velmi záleží a je si vědomo toho, že se některé projekty mohou díky nižší podpoře od státu ocitnout ve velmi svízelné situaci.

Ministerstvo kultury po 14 dnech svému slibu dostálo: prostředky na grantové programy se podařilo navýšit o cca 40 milionů korun. Během února je možno
grantové tituly posílit o 20 milionů korun (jde o nevyčerpané položky z loňského roku), během března by měly být po dohodě s ministerstvem financí uvolněny další prostředky v podobném objemu.

MÝTY A FAKTA O ROZPOČTU MK: není pravda, že rozpočet ministerstva kultury byl letos navýšen. Ministerstvo kultury je ve velmi obtížné situaci, protože jeho rozpočet je totiž oproti loňskému roku NAOPAK NIŽŠÍ. Činí sice celkem 8,89 mld.Kč, jeho významnou část (zhruba 1,65 mld.Kč) ovšem představují výdaje na kofinancování projektů ze zdrojů EU, které je nutno z celkové částky odečíst. Ministerstvo kultury tak hospodaří s REÁLNÝM rozpočtem ve výši 7,240 mld.Kč, loni to bylo 7,390 mld.Kč. Letos má tedy ministerstvo kultury v rozpočtu o 150 MILIONŮ KORUN MÉNĚ, což se projevilo právě poklesem objemu finančních prostředků, určených na grantové programy. Ministerstvo má totiž ze zákona povinnost financovat především 29 příspěvkových organizací, jejichž je zřizovatelem (Národní památkový ústav, Národní divadlo, Národní knihovna, Národní muzeum, Moravská galerie, Moravské zemské muzeum atd.), což představuje většinovou část rozpočtu ministerstva. Příspěvkové organizace pečují o majetek České republiky v řádu 100 mld.Kč, který slouží potřebám celé veřejnosti. Až zbylá část rozpočtu je určena na grantové programy, protože představují tzv.nenárokovou položku. Proto bylo ministerstvo kultury nuceno krátit finanční prostředky právě v této oblasti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.