Ministerstvo obrany: Česko – slovenská spolupráce v oblasti obrany dostala nový rozměr

15.12.2011 14:26

Spolupráce mezi Českou republikou a Slovenskem v oblasti obrany má mnoho podob a probíhá v celé řadě oblastí a vojenských specializací. Se slovenskými partnery organizujeme společná cvičení, působili jsme společně v zahraničních misích či jsme pro EU postavili společné česko-slovenské bojové uskupení EU, které bylo v roce 2009 po dobu šesti měsíců připraveno k nasazení do operací.

Ministerstvo obrany: Česko – slovenská spolupráce v oblasti obrany dostala nový rozměr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Impulsem k dalšímu prohloubení spolupráce je připravovaná Deklarace mezi ministrem obrany České republiky a ministrem obrany Slovenské republiky o rozvoji spolupráce v oblasti obrany. Tato deklarace je součástí procesu revize bilaterální spolupráce nedávno iniciované ministry obrany obou zemí, stejně tak jako vznik společných pracovních skupin, jejichž úkolem je rozvíjet spolupráci v konkrétních oblastech.

Ve dnech 14. a 15. prosince 2011 se pod vedením prvního náměstka ministra obrany ČR Jiřího Šedivého a státního tajemníka Ministerstva obrany SR Róberta Ondrejcsáka uskutečnil ve slovenských Piešťanech seminář pracovních skupin. Jeho cílem bylo za účasti specialistů z obou armád vymezit konkrétní projekty spolupráce v oblastech vzdělávání, logistiky, operací, obranného plánovaní, ochrany vzdušného prostoru a vyzbrojování.

„Je to velmi užitečná platforma pro spolupráci. Nejenom ČR a Slovensko, ale rovněž většina členů NATO i EU se potýká s výrazným poklesem výdajů na obranu. Koordinovaný postup a sdílení nákladů např. při rozvoji schopností a přípravě jednotek do zahraničních operací a jejich následné logistické podpoře může přinést nejen znatelné úspory, ale učiní dostupnějšími také některé schopnosti či kapacity, které bychom si samostatně nemohli dovolit,“ hodnotí seminář pracovních skupin první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý.

Seminář přinesl také konkrétní výsledky. V jeho průběhu první náměstek Šedivý a státní tajemník Ondrejcsák podepsali Dohodu o spolupráci v zajištění vojenského letového provozu a také Prováděcí protokol k této dohodě o spolupráci v oblasti strategického vzdušného zdravotnického odsunu. Účelem dohody je rámcově upravit zejména podmínky spolupráce v oblasti vojenského leteckého výcviku, zajištění vojenských leteckých cvičení, vojenské letecké přepravy a plnění úkolů integrovaného systému protivzdušné obrany NATO („NATINADS“), včetně nácviku plnění těchto úkolů. Prováděcí protokol k této dohodě pak upravuje spolupráci obou účastníků při zabezpečování strategického vzdušného zdravotnického odsunu raněných a nemocných příslušníků ozbrojených sil Slovenské republiky ze zahraničí na území Slovenské republiky na palubě vojenských dopravních letadel Armády České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.