Ministerstvo obrany si připomnělo bojové nasazení vojáků

22.02.2010 4:06

Slavnostního shromáždění u příležitosti výročí bojů u Jasla a Sokolova.

Ministerstvo obrany si připomnělo bojové nasazení vojáků

Ti, kteří nezaváhali v době nacistické okupace bývalého Československa a se zbraní v ruce bojovali za naši svobodu v těžkých bitvách u Jasla a Sokolova, se v pátek 19. února 2010 sešli s představiteli Ministerstva obrany ČR v Praze.

Slavnostního shromáždění u příležitosti 67. výročí bojů u polského Jasla a 65. výročí bojů u ukrajinského Sokolova se spolu s veterány 2. světové války zúčastnil náměstek ministra obrany František Padělek a Generální štáb AČR zastupoval první zástupce náčelníka GŠ AČR brigádní generál Miroslav Žižka. Přítomni kromě daších hostů byli také vojenští představitelé zastupitelských úřadů Slovenska, Ruska a Ukrajiny.

Historie potvrdila, že vojáci od Sokolova a Jasla příkladně obstáli ve svém prvním bojovém nasazení. Stali se trumfem československé exilové vlády v Londýně ve složité hře o pověst a prestiž našich vojáků jako důvěryhodné a dokonale připravené ozbrojené síly. Právě bojové vystoupení československých dělostřelců 15. ledna 1945 v Západokarpatské operaci v bitvě nedaleko polského městečka Jaslo, se stalo největší účastí československého dělostřelectva vůbec a po 2. světové válce bylo toto datum určeno jako Den československého dělostřelectva.

 Na první bojové vystoupení našich vojáků ve druhé světové válce v bitvě u Sokolova v roce 1943, kde také prvně do bojů zasáhlo po boku mužů osmatřicet žen, a na bitvu u Jasla o dva roky později, dnes vzpomínali jejich tehdejší přímí účastníci.

Patřil k nim také generál Miroslav Masopust, který poutavě zavzpomínal na boje u Jasla. Připomněl dělostřeleckou přípravu, kdy z hlavní kanónů československých vojáků pršely granáty na nepřátelské pozice v soustředěné palbě nepřetržitě 120 minut. Poté, po skrytém přesunu v mrazivém zimním počasí se pluky přemístily a dalších 65 minut trvající dělostřelecká příprava otevřela v šíři 40 km cestu tankistům. Ti se už setkávali jen s chabým odporem. 2., 4. a 5. pluk si po tomto heroickém vystoupení vysloužil užívání čestného názvu Jaselský.

Jak konstatoval místopředseda Československé obce legionářské plukovník Alexander Beer, bylo v hlavním sále Ministerstva obrany přítomno už pouze šest přímých účastníků bojů od Sokolova. On sám bojoval ve 2. rotě. S entuziasmem a úctou vzpomínal na svého velitele, pozdějšího armádního generála Ludvíka Svobodu. Tento vlastenec svým vojákům prý před bojem připomněl nejen odkaz legionářů, ale také fakt, že 8. března slaví narozeniny náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Právě tento den se stal tím, kdy naši vojáci přešli do útoku.

Miroslav Šindelář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…