„Od začátku aféry s polskou průmyslovou solí kontrolují průběžně české inspekční orgány polskou sůl a vybrané typy polských potravin. Dosavadní kontroly nezjistily žádné zdravotně závadné produkty a suroviny, přesto budou i nadále pokračovat,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
SZPI naposledy udělala laboratorní rozbory dalších 16 vzorků potravin a tří vzorků soli původem z Polska. Inspektoři kontrolovali masné a rybí výrobky, kořenící přípravky, trvanlivé pečivo, chipsy a sýry. Stejně jako u vzorků, jejichž analýzy zveřejnila SZPI v uplynulém týdnu, nevykazoval žádný z nich známky nežádoucí kontaminace. Naměřené hodnoty sledovaných znaků odpovídaly právním předpisům, případně deklaraci na obale.
Laboratorní rozbory se zaměřily zejména na analýzy, jejichž výsledky by mohly určit přítomnost soli, která není určená k lidské spotřebě. Při rozborech soli samotné se sledovalo, zda jsou dodrženy parametry charakteristické pro jedlou sůl.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Ministerstvo zemědělství