Ministr Bendl: Návštěva v podnicích živočišné výroby

20.05.2012 11:22

Chov prasat, zpracovatelský průmysl a welfare prasnic byly na programu pracovní cesty ministra zemědělství Petra Bendla na Kolínsko a Mladoboleslavsko. Ministr se také setkal s představiteli Svazu chovatelů prasat a se starosty. S nimi hovořil o možnostech čerpání dotací z Programu rozvoje venkova.

Ministr Bendl: Návštěva v podnicích živočišné výroby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Ministr Bendl (ODS) navštívil podnik Jatky Český Brod na Kolínsku, kde za týden porazí průměrně 4 000 prasat, z toho 70 % z vlastních chovů, a prodávají je jen v České republice. Na Mladoboleslavsku zavítal do společnosti LIPRA PORK, která se specializuje výhradně na chov prasat. Na reprodukční farmě v Březině je zhruba 1 200 prasnic, odchovna prasniček a selat. Ustájení odpovídá požadavkům na welfare zvířat.

„Ministerstvo podporuje dobré životní podmínky zvířat. Například díky Programu rozvoje venkova na léta 2007 až 2013 chovatelé mohli modernizovat technologie v živočišné výrobě, konkrétně výstavbu a rekonstrukci staveb sloužících k ustájení a zlepšit welfare hospodářských zvířat. Do konce loňského roku bylo schváleno 691 projektů v celkové výši čerpání 1,4 miliardy korun,“ řekl ministr Bendl.

Na konci loňského roku se podařilo notifikovat dotační program „Nákazový fond“ podpora z národních zdrojů na ozdravení chovů prasat. V roce 2011 bylo v rámci tohoto dotačního programu vyplaceno jen pro prasata 326 milionů korun, v letošním roce má MZe zatím přislíbeno pro dotační program Nákazový fond 120 milionů korun a jedná s Ministerstvem financí o jeho navýšení.

Ministr Petr Bendl se dnes v Březině také setkal s představiteli Svazu chovatelů prasat. V souvislosti se směrnicí Evropské unie o ochraně prasat, která začne platit 1. ledna 2013, uvedl, že ne všechny členské státy jsou na cestě k jejímu splnění. „Vzhledem k tomu, co nastalo po letošním 1. lednu v chovech nosnic, je jasné, že nejednotnost vymáhání závazků vede k deformování společného trhu a zneužívání situace. Proto chceme, aby Evropská komise v případě skupinového ustájení prasnic a prasniček nastolila nulovou toleranci neplnění závazků. V žádném případě by neměla umožnit posouvat termíny pro jejich dodržení,“ řekl Petr Bendl. Podle ministra by taková tolerance kromě jiného narušila rovnost podmínek členských států a poškodila producenty těch států, které své povinnosti – stejně jako Česká republika – splní.

Podle informací, které má Ministerstvo zemědělství k dispozici, v České republice směrnici dosud splnilo 94 procent provozů. Sousední Slovensko hlásí 85 až 90 % s tím, že stejně jako v ČR bude do konce roku 100 % hospodářství splňovat legislativou požadované podmínky pro minimální standardy chovu prasat. Welfare v systému chovu v Rakousku je vysoký, ale často neodpovídá kritériím podle směrnice, takže jí vyhovuje zhruba 28 % provozů. Německo splní na 100 %, ale zástupci tamních nevládních neziskových organizací upozornili, že směrnice byla neúplně začleněna do předpisů všech spolkových zemí. Čísla týkající se Polska se pohybují v rozsahu 70 až 89 %, splněno má Velká Británie, Švédsko a Lucembursko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.