Ministr Bendl: Zkvalitnění protipovodňových opatření zůstává prioritou

25.03.2012 14:57

Protipovodňová opatření, aktuální informace o vodním hospodářství a finanční podpora na vodovody a kanalizace byly na programu setkání vodohospodářů u příležitosti dnešního Světového dne vody. Účastníci jednání, které se konalo v Národním domě na pražských Vinohradech, si také připomněli 10 let od katastrofálních povodní v povodí Vltavy a Labe v roce 2002 a 15 let od první katastrofické povodně na Moravě.

Ministr Bendl: Zkvalitnění protipovodňových opatření zůstává prioritou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Povodně způsobily v České republice za posledních 14 let škody za více než 170 miliard korun a vyžádaly si 123 lidských životů. „V první etapě programu Prevence před povodněmi, tedy v letech 2002 až 2007, bylo realizováno 435 akcí za zhruba 4 miliardy korun. To znamená ochranu přes 315 tisíc obyvatel a majetku v hodnotě více než 240 miliard korun,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Na období let 2007 až 2013 bylo v programu Podpora prevence před povodněmi II zabezpečeno kolem 11 miliard korun. V rámci programu Podpora obnovy, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavby vodních nádrží pak bylo na stejné období zhruba 3,2 miliardy korun. Ve zvyšování protipovodňové ochrany je nutno pokračovat i po roce 2013. Tato uvažovaná takzvaná III. etapa programu Prevence před povodněmi má být výrazně orientována na zvýšení retenční schopnosti území podél vodních toků s využitím prostorů v poldrech k řízeným rozlivům povodňových průtoků, včetně úprav v krajině.

Prioritou z hlediska protipovodňové ochrany je Povodí Bečvy, které, pokud jde o povodňová rizika v Česku, patří mezi nejexponovanější území. Vážné škody tam způsobila velká povodeň v roce 1997 i menší v roce 2010. Výsledkem Studie proveditelnosti protipovodňové ochrany v povodí Bečvy je soubor čtrnácti staveb protipovodňových opatření s minimálními zásahy do koryta Bečvy nebo do zástavby měst a obcí, který chrání vždy jen zastavěná území. Studie také prokázala, že pro další zvýšení úrovně protipovodňové ochrany daného území na hodnotu stoleté vody respektive úrovně povodně z roku 1997, bude nutné zřídit nad Teplicemi suchou nádrž o celkovém retenčním objemu 35 milionů metrů krychlových.

Pokud jde o vodovody a kanalizace, byla loni v rámci dvou programů Ministerstva zemědělství na výstavbu a obnovu jejich infrastruktury poskytnuta podpora kolem 2,2 miliardy korun, a to formou dotací i zvýhodněných úvěrů. „Z podprogramů opatření zaměřených na vodovody bylo v roce 2011 podpořeno ze státního rozpočtu 121 akcí za zhruba 477 milionů korun, v rámci opatření zaměřených na kanalizace 156 akcí za 1,63 miliardy korun,“ říká Petr Bendl.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.