Ministr Blažek: Technologie pro přepis řeči sníží zatížení soudů

13.08.2012 21:41

Ministerstvo spravedlnosti vybralo dodavatele systému pro přepis řeči na soudech a státních zastupitelstvích.

Ministr Blažek: Technologie pro přepis řeči sníží zatížení soudů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Ministerstvo spravedlnosti dokončilo zadávací řízení na dodání výpočetní a záznamové techniky a  technologie automatického rozpoznávání hlasu a přepisu řeči do písemné formy pro soudy a státní zastupitelství. V otevřeném řízení uspěla společnost Newton Technologies, a.s. Projekt, na jehož financování se podílí Evropská unie, si klade za cíl zefektivnit činnosti soudů a státních zastupitelství prostřednictvím využití moderních technologií.

„Zavedením technologie pro přepis hlasového záznamu chceme snížit administrativní zatížení soudů a státních zastupitelství v celé České republice, což bude mít pozitivní efekt zejména na rychlost soudních řízení. Jsem rád, že se nám podařilo dokončit jedno z nejnáročnějších zadávacích řízení v rámci rezortu ministerstva spravedlnosti a že vše proběhlo naprosto transparentně,“ uvedl k  veřejné zakázce ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Rozpočet projektu ve výši 16 220 000 Kč včetně DPH zahrnuje dodávku záznamové a výpočetní techniky, 600 licencí softwaru pro uživatele a s tím spojená testování a školení. Projekt je z 85% financován z evropských strukturálních fondů, z  15% ze státního rozpočtu. Následné náklady na případné dodatečné licence softwaru a zajištění provozu systému po dobu udržitelnosti projektu do roku 2018 již budou hrazeny ze státního rozpočtu.

Do zadávacího řízení zahájeného 7. 3. 2012 se přihlásili dva uchazeči – společnost Consulting Company Novasoft, a.s. (dále jen Novasoft) a Newton Technologies, a.s. (dále jen Newton). Dne 9. 5. 2012 proběhlo otevírání obálek s nabídkami uchazečů. Následovala jednání hodnotící komise a posuzování splnění kvalifikačních předpokladů.

Pro výběr nejvhodnější nabídky stanovilo ministerstvo poměrně složitý, ale zcela objektivní způsob hodnocení. Vedle nabídkové ceny hodnotilo chybovost jednotlivých nabízených softwarů. Testování a hodnocení se účastnili zástupci obou potenciálních dodavatelů. Tito zástupci diktovali připravený text přímo do počítačů, které byly předloženy jako vzorky spolu s nabídkou. Oba uchazeči měli naprosto shodné podmínky. Diktovaný text byl složen z různých soudních rozhodnutí a vznikl až po lhůtě pro podání nabídek.

Ministerstvo požadovalo po uchazečích předložení vzorků notebooku a serveru. Na obou musel být nainstalován software k přepisu řeči. Vzhledem k tomu, že vzorky byly umístěny v zapečetěné místnosti a nikdo k nim neměl do hodnocení chybovosti softwaru přístup, provedlo ministerstvo posouzení kvalifikačního předpokladu spočívajícího v kontrole předložených vzorků, zda splňují podmínky, až poté, kdy proběhlo hodnocení samotného softwaru.

Během této kontroly se ukázalo, že společnost Novasoft předložila server, který neodpovídal požadavkům ze zadávací dokumentace. Menší výkonost serveru si ministerstvo ověřilo u výrobce a potvrdila ji i sama společnost Novasoft. Jelikož nabídku uchazeče již nebylo možné po lhůtě pro podání nabídek měnit, nezbyla ministerstvu jiná možnost, nežli tuto společnost ze zadávacího řízení vyloučit. Jiný postup zákon v tomto případě nepřipouští. V opačném případě by došlo k porušení zásad nediskriminace a rovného zacházení.

V zadávacím řízení tak zůstal pouze jediný uchazeč – společnost Newton. V souladu se zákonem o veřejných zakázkách účinným do 31. 3. 2012 se mohlo ministerstvo rozhodnout, zda zadávací řízení zruší, či uzavře smlouvu se zbývajícím uchazečem. Vzhledem k tomu, že část veřejné zakázky je spolufinancována z fondů Evropské unie a v rámci projektu jsou stanoveny termíny, do nichž má být předmět plnění veřejné zakázky realizován, přiklonilo se ministerstvo k dokončení zadávacího řízení. Na realizaci nového řízení by již nezbyl dostatek času.

Proti rozhodnutí o výběru nejvhodnější nabídky a rozhodnutí o vyloučení uchazeče z účasti v zadávacím řízení mohou společnosti Newton a Novasoft podat námitku do 15 dnů od doručení oznámení o rozhodnutí.

Tiskový odbor ministerstva spravedlnosti

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.