Ministr Dobeš: Senát se zachoval správně, podpořme jejich návrh školského zákona

20.12.2011 12:14

Projev na 32. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 12. 2011

Ministr Dobeš: Senát se zachoval správně, podpořme jejich návrh školského zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Dobrý den, vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, kolegové a kolegyně, máme před sebou vrácený školský zákon 561 z roku 2004. Velice jsem si vážil věcné debaty, která k tomuto zákonu proběhla v Poslanecké sněmovně, kde jsme se shodli na minimálních zásazích oproti pozměňovacímu návrhu ze školského výboru.

Zároveň musím říct jednu věc. Velice si vážím věcného rozměru projednávání tohoto zákona v Senátu. Senát tento zákon projednával apoliticky a rozhodl se ke třem změnám, které tam jsou.

První změnou napravil v bodech jedna až čtyři drobné legislativně technické nedostatky, chyby v nadpisech, v přečíslováních, naprosto formální věc.
V bodu číslo sedm Senát zareagoval na to, že dneska máme, jestli se nemýlím, 20. prosince a 561 má účinnost 1. 1. 2012. Tak Senát navrhl v bodě číslo sedm, pružně zareagoval, že tento zákon bude platit patnáctý den po vyhlášení. Opět myslím velmi rozumná věc, která proběhla v Senátu.

A pak tam jsou ony klíčové body pět a šest, a to je funkční období ředitelů. Když tento návrh šel z vlády, byla tam jasně dána možnost obměny ředitelů. Když jsme přijali pozměňovací návrh zde ve Sněmovně, tak vyvstal problém, protože podle části právníků je výklad, že je tam povinná obměna v těch třech období, jak je tam máme. To znamená, k 31. 7. 2012 dle právního výkladu by se obměňovali ředitelé, kteří jsou šest let a více. Příští rok 31. 7. 2013 ti ředitelé, kteří jsou tři až šest let, a méně než tři roky by měli termín 31. 7. 2014. Dle stanoviska legislativců Ministerstva školství je toto věc, která by vytvořila velmi silnou administrativní zátěž u zřizovatelů. A přiznám se, že jsem šel do Senátu a požádal jsem Senát o úpravu tohoto bodu, aby se opět zřizovateli vrátila možnost - může vyměnit ředitele, ne ten právní výklad, který já zastávám, že musí.

Byl jsem velice rád za jednání v Senátu, které bylo těžké. I na půdě, kde převládali senátoři sociální demokracie, kde byli náměstci hejtmanů, hejtmani, tak se došlo k závěru většinově, že toto je třeba ujasnit, jasně vycizelovat a dát tam opět tuto možnost.

Takže já tady dneska stojím jako ministr školství, který žádá: Podpořme tento senátní návrh. V bodě jedna až čtyři upravujeme objektivní technické nedostatky, které tam jsou, v bodě sedm děláme pružnou účinnost patnáctého dne po vyhlášení a v bodě pět a šest umožňujeme výměnu ředitelů, ale máme jednoznačný výklad, že to nemusí striktně být.

Děkuji za pozornost a prosím o podporu senátního pozměňovacího návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…