Ministr Heger: Musíme zastupovat zájmy zdravotníků, ale také ostatních občanů

07.10.2011 10:36

Komentář ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Ministr Heger: Musíme zastupovat zájmy zdravotníků, ale také ostatních občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Prezident České lékařské komory (ČLK) MUDr. Milan Kubek rozeslal v minulých dnech členům komory dopis, ve kterém mne obviňuje z nedržení slova, zkresluje fakta a snaží se vytvořit atmosféru strachu a pocity ohrožení u soukromých lékařů. Straší „řetězci", které by měly nahradit soukromé praxe lékařů. Přitom svá spekulativní tvrzení o připravené „likvidaci části soukromých praxí" nijak nepodepírá sebemenším důkazem.

Pan prezident Kubek dále tvrdí, že „dosavadní činnost ministerstva zdravotnictví pod vedením ministra Hegera svědčí o tom, že jeho priority jsou jiné než priority ČLK", v čemž mu musím dát za pravdu. Mezi priority ministerstva určitě patří dbát na dobré postavení pracovníků v celém zdravotnictví, tedy i dobré pracovní podmínky lékařů. Zároveň je ale úkolem resortního řízení zastupování zájmů všech občanů republiky, zejména pacientů, a nikoliv zastupování pouze partikulárních zájmů jakékoliv, byť sebevýznamnější profesní skupiny.

Typické pro vystupování vedení ČLK je stanovisko k Memorandu o úpravě poměrů ve zdravotnictví, které ministerstvo 17. února podepsalo s Lékařským odborovým klubem - Svazem českých lékařů (LOK-SČL).

"Jakýkoliv zákon, který nestanoví sankce za porušení pravidel, je ve své podstatě bezzubý. Maximální výše sankcí byla zákonem o zdravotních službách stanovena tak, aby byla účinná i pro velké poskytovatele typu nemocnic."

S LOK-SČL vede ministerstvo standardní dialog, ale pan prezident Kubek pozapomněl na to, že on není smluvní stranou memoranda. Jeho vyhrožování dalšími protestními akcemi v době, kdy mzdy lékařů stouply a kdy ministerstvo bojuje o další mzdové posílení všech zdravotníků pro r. 2012, není vůbec na místě. Chápu, že je pro pana doktora Kubka občas obtížné sladit funkce v předsednictvu odborů s funkcí prezidenta ČLK. Pokud však něco ČLK škodí a ubírá na prestiži, je to právě toto funkční propojení. Tím se nechci dotknout odborových organizací, jejichž existenci a debatu s nimi vnímám jako nezbytnou ve všech slušných demokraciích.
Přeregistrace není likvidace

Přejděme k jednotlivým bodům dopisu. Pokud jde o přeregistrace, nejedná se o žádný likvidační krok. Je pouze třeba sladit podmínky pro všechny poskytovatele a dodat registrujícím orgánům nové podklady pro výkon činnosti. Jsem si vědom, že se bude jednat o určitou administrativní nepříjemnost, která však spočívá v napsání jednoho dopisu se žádostí a s uvedením běžných údajů jako nacionálie, kontaktní údaje, místo poskytování služeb a spektrum vykonávané péče či služeb podle nomenklatury nového zákona.

"Je smutné, že se ČLK ohrazuje vůči opatření, které posiluje práva pacientů. Právo občana na to, aby rozhodl, kdo, kdy a jak bude nahlížet do jeho dokumentace, považujeme za nezpochybnitelné."

Pokud jsou k dispozici na registrujícím úřadu doklady o vzdělání a o vybavení pracovišť z předchozího období - a to, jak věřím, bude v naprosté většině případů -, zisk nové registrace bude nárokový a registrace bude v zákonné lhůtě vydána.
Zákon bez sankcí je bezzubý

Druhý bod iritující ČLK jsou sankce, jejichž zavedení je bohužel vykreslováno jako útok proti lékařskému stavu. Není tomu tak. Jakýkoliv zákon, který nestanoví sankce za porušení pravidel, je ve své podstatě bezzubý. Maximální výše sankcí (a slovo maximální je třeba podtrhnout) byla zákonem o zdravotních službách stanovena tak, aby byla účinná i pro velké poskytovatele typu nemocnic.

"Mrzí mě, že MUDr. Kubek Českou lékařskou komoru degraduje tím, že se chová jako zavilý nepřítel ministerstva, pojišťoven a managementů nemocnic, který své úspěchy poměřuje pouze množstvím výpadů, místo aby pomáhal kultivovat náš zdravotnický systém."

Tvrdé sankce zcela určitě nebudou ukládány malé soukromé praxi za každou drobnost: správní orgán má povinnost nejprve poskytovatele péče na problém upozornit, uložit nápravná opatření a teprve při jejich nesplnění má možnost sankcionovat dle svého uvážení (tj. třeba i minimální částkou) s možností odvolání k vyšší instanci, kterou je ministerstvo. Zdůrazňuji zároveň, že zcela analogicky jsou konstruovány sankce v paralelně měněném zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Přístup tedy považuji za férový a vyrovnaný.
Nezpochybnitelné právo občana

Finálním bodem je problematika stížnostní agendy: je smutné, že se ČLK ohrazuje vůči opatření, které posiluje práva pacientů. Právo občana na to, aby rozhodl, kdo, kdy a jak bude nahlížet do jeho dokumentace, považujeme za nezpochybnitelné a je v souladu s moderním evropským pojetím práv.

Chápeme, že ČLK je zvyklá na paternalistický přístup z minulosti, kdy zákon lékaře omezoval podstatně méně než nyní, nicméně v přístupu a ohledům vůči pacientům se prostředí v kulturním světě podstatně mění a zvolená demokratická reprezentace státu zvolila oproti ČLK modernější filozofii. Bude-li si tedy pacient na chování či jiné etické prohřešky svého lékaře ke komoře stěžovat, lze předpokládat, že svolení k nahlédnutí do své dokumentace dá, a pokud ne, bude jeho stížnost nezbytně nutné považovat za nerelevantní.
Úspěch měřený počtem výpadů

V žádném případě se reakcí na dopis MUDr. Kubka nechci dotknout lékařů sdružených v ČLK. Vážím si jak lékařůzaměstnanců, tak těch, kteří si vybudovali svá vlastní zdravotnická zařízení. Nechci se dotknout ani komory, jejíž vznik a existenci po r. 1989 vnímám pozitivně; velmi si vážím jejích zakladatelů i členů. Mrzí mě však, že její současný reprezentant komoru degraduje tím, že se chová jako zavilý nepřítel ministerstva, pojišťoven a managementů nemocnic, který své úspěchy poměřuje pouze množstvím výpadů, místo aby pomáhal kultivovat náš zdravotnický systém. Ten potřebuje více pohody k překonání hospodářské krize a ne pouze vyhledávání a zveličování problémů a rozněcování vášní v duchu hesla čím hůře, tím lépe.

Leoš Heger
ministr zdravotnictví

Dále čtěte:
Heger ví, jak ušetřit v nemocnicích. Nákupy přes aukci a levnými léky
Ministr Heger: Elektronické aukce přinesou významné úspory
 

##PROFIL 2005##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zdravotnictví

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace