Ministr Jankovský: Venkov potřebuje evropské peníze

28.08.2011 17:41

Klíčovou částí včerejšího programu v pátek zahájené výstavy Země Živitelka byl seminář podpořený ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Sympozium nazvané „Podpora rozvoje venkova v ČR v rámci výstavy Země Živitelka 2011“ osobně zahájil ministr Kamil Jankovský.

Ministr Jankovský: Venkov potřebuje evropské peníze
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským

Zásadním poselstvím jeho příspěvku byl zejména výhled na příští programovací období evropské kohezní politiky 2014-2020. „I když se nám daří čerpat, dosavadní zkušenosti ukazují, že systém je příliš složitý a proto bychom ho rádi zjednodušili. Ať již snížením počtu operačních programů, nebo velmi přesnou definicí jejich zaměření," uvedl Kamil Jankovský. Evropské peníze totiž podle něj v podpoře venkova a zejména menších obcí hrají nezastupitelnou roli.

V rámci regionálních operačních programů je poskytována komplexní podpora právě obcím s počtem obyvatel od 500 do 5 000. Na rozvoj venkova je takto určeno z fondů EU a národních zdrojů téměř 11 miliard Kč. Podle aktuálních dat o čerpání jsou schváleny ke spolufinancování projekty za více než 9 miliard Kč a příjemcům, realizátorům těchto projektů, již bylo proplaceno téměř 7 miliard. Kč. Souhrnně za všechny operační programy, jak regionální, tak tematické, jsou schváleny projekty v hodnotě 166 miliard Kč, které budou investovány na území malých obcí, z této částky bylo již téměř 99 miliard Kč proplaceno příjemcům.

Více:
Premiér Nečas: Zemědělské suroviny by se měly zpracovávat především v Česku

##PROFIL 1977##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…