Ministr Kalousek: Češi si koupili dluhopisy za skoro 14 miliard

22.06.2012 13:16

MF zveřejnilo detailní statistiky jarní emise spořicích dluhopisů

Ministr Kalousek: Češi si koupili dluhopisy za skoro 14 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Dne 12. června byly na majetkový účet kupujících připsány spořicí státní dluhopisy ve jmenovité hodnotě 15,3 mld. Kč. Největší zájem byl o krátkodobé diskontované dluhopisy, kterých se prodalo přes 7,5 miliard kusů. Domácí fyzické osoby si pořídily celkem asi 13,8 mld. kusů. Z distributorů upsala největší podíl Československá obchodní banka, a to ve výši téměř 6,9 mld. Kč. 

„Opět mohu poukázat na skutečnost, že nejvíce objednávek se týká nejnižších pásem od 1000 Kč do 100 tisíc Kč. Z toho vyplývá, že se nám podařilo přilákat zájem hlavně středněpříjmových střadatelů. Drtivou většinu z nich představují lidé nad 50 let, kteří do státních dluhopisů umisťují část svých celoživotních úspor,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Jarní emise přinesla také rozšíření okruhu možných zájemců. „Téměř polovinu z počtu dluhopisů zakoupených právnickými osobami si nově objednaly obce. I pro ně představují státní dluhopisy bezpečnou investici, stejně jako pro několik odborových organizací, které daly znovu najevo, že mají důvěru v rozpočtovou politiku vlády,“ dodal ministr Kalousek.

Detailní statistiky jarní emise i celkové statistiky spořicích státních dluhopisů budou zveřejněny v průběhu dopoledne zde:
www.sporicidluhopisycr.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii