Ministr Kalousek: Ti, kteří nezvednou ruku pro loterijní zákon, pomáhají zachovat status quo

06.09.2011 16:40

Projev na 21. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 6. 9. 2011

Ministr Kalousek: Ti, kteří nezvednou ruku pro loterijní zákon, pomáhají zachovat status quo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Já se velmi omlouvám. Já jsem pokládal za automatické, že dáma má přednost. Dobré odpoledne, dámy a pánové, já si dovolím jenom stručně zrekapitulovat genezi tohoto návrhu. Začnu větou, že pokud by se pan prezident nerozhodl těsně před koncem minulého období vetovat návrh poslanecké novely zákona, která tady byla schválena v minulé Sněmovně, tak tento návrh tady neležel. To, co jsme chtěli řešit, řešíme novelou zákona o dani z příjmů, která zavádí úplně nový institut loterijní daně místo povinných odvodů na dobročinnou činnost a úplně novým loterijním zákonem, který je těsně před předložením do legislativního procesu. (V sále je hluk.)

Vzhledem k tomu, že pan prezident se rozhodl tak, jak se rozhodl, tak vláda bezprostředně již 18. srpna schválila, to znamená 14 dní po svém ustanovení, novelu, která v podstatě kopírovala poslanecký návrh, který předložila skupina poslanců v Poslanecké sněmovně a který neměl jinou ambici, než zásadním způsobem posílit pravomoci obcí při regulaci loterijních a jiných her. To znamená poprvé se zavádí možnost obci závaznou vyhláškou upravit místa, kde je možné provozovat loterijní byznys, či dokonce obci je dána pravomoc na svém území loterijní byznys zcela zakázat.

Tato poměrně velmi jednoduchá novela, která již v srpnu byla postoupena do Poslanecké sněmovny, se stala předmětem živých politických diskusí, stala se předmětem diskusí zejména v Poslanecké sněmovně a v rozpočtovém výboru.

A Sněmovna se rozhodla, že má mnohem větší ambici, než měla vláda, když v podstatě jenom se snažila ten návrh, který pan prezident se rozhodl nepodepsat, uvést znovu v život. Byl schválen komplexní pozměňovací návrh po dlouhých jednáních ve Sněmovně, ke kterému jako ministr financí - a říkal jsem to i v Senátu - můžu mít a mám některé rozpaky nad některými ustanoveními, ale logicky si kladu otázku, zda takto schválený návrh současnou situaci zlepšuje nebo zhoršuje ve prospěch regulace loterijních her. Na tuto otázku je úplně jasná odpověď - situaci zlepšuje. A kdo odmítá pro to zvednout ruku, tak to může činit v dobrém úmyslu, ale v zásadě se nesnaží o nic jiného, než aby byl zachován status quo. Dovolil jsem si to říci senátorům KDU-ČSL, kteří z důvodu, který sice nepadl ve Sněmovně a já ho tady nechci znova zvedat, přesto měli důvod, pro který řekli, že nebudou pro tento návrh hlasovat. Říkal jsem jim "ujišťuji vás, že všichni představitelé loterijních společností od kurzových sázek až po terminály a hrací automaty teď klečí na kolenou a modlí se za vás k panence Marii, aby se vám to povedlo vyřadit. Protože, když se vám to povede zamáznout, pak zachováte status quo. A to si přejí všichni provozovatelé her napříč jednotlivými typy her.

Je to tedy nepochybně pokrok k lepšímu.

Neměl jsem, a vláda rovněž neměla ambici v loterijním zákoně jakkoliv měnit současný systém odvodů, neboť to patří jako neoddělitelná součást do zákonů týkajících se jednotného inkasního místa, konkrétně tedy do novely zákona o dani z příjmů, která je součástí této předlohy.

V novele zákona o dani z příjmů se ruší daňové osvobození pro provozovatele loterijních her, stávají se řádnými plátci korporátní daně a vedle této korporátní daně budou ještě povinni zaplatit tzv. loterijní daň - pokud se rozhodnete to schválit, samozřejmě - kterou si lze technicky pro zjednodušení říkám, lze si ji představit jako bývalou daň z obratu, kdo si ji pamatuje, a ta bude odečitatelná od základu loterijní daně a spravována bude ve stejném režimu jako daň z příjmu. Tím se ty podvody na dobročinnou činnost stanou řádnými příjmy státního rozpočtu, a o tom, co se s těmi penězi bude dělat, už nebude rozhodovat loterijní byznys ale bude o tom rozhodovat Poslanecká sněmovna při sestavování státního rozpočtu.

Což je nepochybně správné, já pevně doufám, že se podaří projednat zákony týkající se jednotného inkasního místa natolik svižně, aby tato loterijní daň platila už od 1.1.2012, protože tak také její účinnost navrhujeme. Nicméně chápu, že rozpočtový výbor do této novely upravil povinné odvody jako pojistku pro případ, že by se někde ten legislativní proces zadrhl. Koaliční strany udělají všechno pro to, aby se nezadrhl, aby skutečně loterijní daň platila od 1.1.2012. V takovém případě logicky ta úprava těch odvodů, která je v této předloze, se stane mrtvým ustanovením v právním řádu, nebude nikdy aplikována a časem ji v nějaké novele z loterijního zákona vypustíme. Takže v okamžiku, kdy loterijní společnosti přestanou být osvobozeny od placení korporátní daně, tak tato ustanovení budou prostě mrtvá. Nebudou tam sice ničemu vadit, ale nebudou aplikována a jako taková budou časem z právního řádu odstraněna.

Pokud by se ten legislativní proces zadrhl v Senátu, tady a kdekoliv tak máme pojistku pro rok 2012, kdy to sice nebude ideální, ale přesto to bude lepší.

Z toho důvodu já podporuji stanovisko Sněmovny, děkuji Senátu za jeho postoj i návrh, protože tam se o tom vedla diskuse zhruba ve stejném duchu, v jakém se nese mé vystoupení. Není to úplně ideální, ale je to výrazné zlepšení stávajícího stavu, a je tedy těžko pochopitelné, proč to nechci mít lepší jenom proto, že si myslím, že to není ideální a raději to chci mít špatné. To je úvaha, které nerozumím, drtivá většina Senátu se k této úvaze přiklonila, a já prosím Poslaneckou sněmovnu, aby uvažovala stejným způsobem.

Děkuji.

Více:
Ministr Heger: Novela loterijního zákona neklade nároky na státní rozpočet

##PROFIL 170##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…