Ministr Kuba: Soustředíme se hlavně na inovace, export a energetiku

11.12.2012 16:57

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 11.12. 2012.

Ministr Kuba: Soustředíme se hlavně na inovace, export a energetiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Vážená předsedkyně, dámy a pánové, dnes už tedy se mnou naposledy. Předložená zpráva o vývoji malého a středního podnikání a o jeho podpoře v roce 2011 byla vypracována na základě zákona číslo 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání. Tato zpráva charakterizuje vývoj vybraných ekonomických ukazatelů malých a středních podniků v roce 2011 ve srovnání s předchozím obdobím a rovněž obsahuje souhrnné informace o finančních podporách poskytnutých malým a středním podnikatelům z národních prostředků a prostředků EU jednotlivými ministerstvy v loňském roce.

Na úvod je třeba říct, že podnikatelskou činnost vykonává celkem 1,07 mil. právnických osob a fyzických osob, které spadají do kategorie malé a střední podniky, přičemž podíl malých a středních podniků na celkovém počtu podniků je 99,8. Rád bych také upozornil, že malé a střední podniky zaměstnávají téměř 1,9 mil. zaměstnanců, což je o 20 tis. víc než v předcházejícím roce. Ze statistik vyplývá, že 6 z 10 pracovníků pracuje právě v malém a středním podnikání.

Ministerstvo průmyslu a obchodu klade velký důraz na podporu exportu, a proto nás velmi těší, že v roce 2011 došlo k meziročnímu zvýšení právě v této skupině o 175 mld. a podíl malého a středního podnikání na celkovém vývozu byl 51,5 %. Rád bych zmínil, že ve zprávě jsou analyzovány podpůrné programy, které jsou zaměřeny na malé a střední podnikání. Například v oblasti OPPI bylo do konce minulého roku rozhodnuto o podporách ve výši 40 mld. a podpořili jsme je i v aktivitách vědy a výzkumu v celkové výši, 1,5 mld. Je tedy zřejmé, že se soustředíme především na podporu inovačních aktivit, exportu, oblasti energetiky, ale také na zpřístupnění rozvojového i provozního financování. Zpráva obsahuje i informaci o prioritních projektech MPO na rok 2012. Pro nové programovací období 2014-20 se v současnosti připravuje koncepce podpory malých a středních podnikatelů, ze které bude vycházet nový operační program na podporu podnikání, a druhým významným projektem je realizace tzv. Seed/Venture fondu, který bude podporovat malé a střední podniky začínající na našem trhu prostřednictvím rizikového kapitálu.

Dámy a pánové, toť krátká informace ke zprávě o vývoji malého a středního podnikání v roce 2011. Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…